MÅNGKULTUREN. 67 procent röstade för burqaförbud i en regional omröstning i Schweiz.

Nu har ytterligare en region i Schweiz efter en regional folkomröstning beslutat att införa förbud mot att bära burqa.

Sankt Gallen är en kanton i Schweiz som nu blir den andra kantonen i landet att införa ett burkaförbud. Den regionala regeringen kommer nu att införa förbudet efter att 67 procent av väljarna har röstat för ett sådant förbud, skriver brittiska The Sun.

Den schweiziska regeringen har tidigare motsatt sig en nationell folkomröstning i frågan och låtit de individuella kantonerna få bestämma i frågan. Nu har dock en namninsamling fått 100 000 underskrifter vilket innebär att en nationell folkomröstning kommer att hållas om frågan i Schweiz.

Den södra kantonen Ticino införde ett burqaförbud för två år sedan. Sankt Gallen väntas utforma sin lagstiftning i enlighet med Ticino.

Frankrike och Danmark är två länder som tidigare har infört burqaförbud. Frågan sprider sig till flera europeiska länder. Frankrike införde sitt förbud 2011.

Invandrade kvinnor i Danmark har protesterat mot burqaförbudet eftersom de anser att danska regeringen därmed förstör deras rörelsefrihet. Om Danmark inför sharialagar skulle kvinnor lättare kunna röra sig utomhus. Burqaförbudet innebär att många kvinnor av sina män blir inlåsta i bostäderna eftersom de inte får visa sig utan shariaföreskriven klädsel.

Kvällsposten har rapporterat att tryck hemifrån och sociala och kulturella normer är ett vanligt argument mot olika former av förbud mot slöjor. Istället för att kritisera islams ”patriarkala strukturer” riktas alltså kritiken mot danska staten. Även andra judiska tidningar som ETC argumenterar på samma sätt:

För den som på riktigt vill integration är det en osedvanligt dålig metod att tvinga den som ska integreras till isolering i hemmet”, skrev ETC:s Veronica Palm i en ledare efter Danmarks införande av burqaförbudet.

Signaturen Pettersson som driver Petterssons blogg kommenterar kritiken mot lagstiftning mot maskering med burqa ”att något annat är inte av vänta av muslimer. De utnyttjar och missbrukar västvärldens välfärd och demokrati när det passar och passar det inte då hänvisar de till islam, sharia och religionsfriheten…

Källor:
BURKA BAN Swiss voters approve ‘burka ban’ in St. Gallen region after two-thirds back veil crackdown
Burkaförbudet väckte stora protester i Köpenhamn
Burkaförbud är kvinnofientligt
Muslimer tänker protestera mot burkaförbud


  • Publicerad:
    2018-09-25 10:00