TRÄNING. Försäljningen av träningsutrustning har ökat explosionsartat de senaste månaderna. De flesta sport- och träningsbutiker har brist eller helt slut på träningsutrustning, exempelvis viktskivor. 

Genrebild. Foto: CC public domain.

De senaste månaderna har försäljningen av träningsutrustning skjutit i höjden i hela Norden. Nordborna har köpt så mycket viktskivor, skivstänger, hantlar och annan utrustning att det nu börjar eka tomt bland sportbutikernas hyllor.

Såväl fysiska sportbutiker, som internetbutiker har fått en så stor efterfrågan att de inte hinner fylla på hyllorna med ny utrustning. ”Slut i lager”, står det hos många av internetsidorna som säljer gymutrustning.

— Vi väntar väl in lite vikter i februari, men de skulle ha kommit för ett halvår sedan, säger Dan Hamlet, lagerchef på Gympartner till SVT Nyheter.

Redan i våras rapporterade webbsidan Prisjakt att sökningarna efter träningsutrustning skjutit i höjden. Förklaringen kan vara att många avstår att besöka gym och idrottsträningar på grund av pandemin, och istället tar med sig träningen hem. Det tror i alla fall Hamlet från Gympartner.

Peter Lundin som arbetar på Team Sportia i Umeå berättar för SVT att inte ens deras leverantörer hinner få in nya produkter.

— Vi letar hos olika leverantörer, men det är nej nästan överallt, förklarar Lundin.

— Träningsband, viktskivor, skivstänger, kettlebells, yogamator och allt sånt, det har exploderat, fortsätter han.

Leverantörerna hinner helt enkelt inte med, Lundin tror att hans Team Sportia-butik i Umeå kanske inte hinner fylla på lagret innan sommaren. Även Intersportbutiken i Umeå har märkt av en markant ökning av träningsintresserade svenskar som kommer för att handla.

— Maskiner framför allt, och fria vikter, utan tvekan. Det är det vi skulle ha behövt mångdubbla egentligen. Varje dag frågas det efter det, säger Joakim Andersson som arbetar på Intersport.

Lyckligtvis har svenskarna inte slutat träna på grund av coronapandemin, utan fortsatt i samma takt. Kanske har till och med fler börjat träna, vad det verkar på sportbutikerna.


  • Publicerad:
    2021-01-24 16:45