LYFT SKROT. Här kommer ett träningsschema som nybörjare kan använda för att lära sig att bemästra några viktiga basövningar på gymmet.

Stronglifts 5×5 är ett beprövat träningsupplägg som är enkelt uppbyggt och fokuserar på tunga basövningar.

Schemat
Pass A:
Knäböj 5 (set) x 5 (repetitioner)
Bänkpress 5 x 5
Stångrodd 5 x 5

Pass B:
Knäböj 5 x 5
Militärpress 5 x 5
Marklyft 1 (set) x 5 (repetitioner)

Du tränar tre pass i veckan. Första veckan blir det alltså pass A, B och sedan A igen. Andra veckan blir det B, A och sedan B. Du kan träna måndag, onsdag och fredag om det funkar, men det viktiga är att du tränar tre pass i veckan och gör dem i rätt ordning. Exakt vilka dagar du tränar är alltså inte så viktigt, men det är bra att ha en vilodag mellan passen.

Målet är att i varje pass öka vikten med 2,5 kg mot för senast du tränade samma övning. Undantaget är marklyft där du kan försöka öka med 5 kg per pass. Om du efter ett tag inte orkar göra 5 repetitioner i fem set på vikten du ökat till i en viss övning kan du stanna kvar på den vikten i nästa pass tills du klarar av 5×5. Om du haft ett uppehåll eller inte verkar göra några framsteg alls i en övning kan du testa att sänka vikten med 2,5 kg i nästa pass.

Information för nybörjare
Som nybörjare får du känna dig fram och kanske börja på ”tom stång” eller med väldigt lätta vikter på stången. Det viktiga i början är att få in tekniken i övningarna och komma in i träningsschemat. De tunga vikterna och styrkan kommer senare, efter kontinuerligt tränande.

Att träna med dålig teknik kan vara farligt och leda till skador och skador gör det svårt att träna.

De första passen är det därför bra att ha med sig en kamrat som är duktig på träning och kan visa dig hur övningarna ska utföras. Alternativt kan man anlita en personlig tränare eller be andra som tränar på gymmet om hjälp med tekniken. Som absolut minimum bör man kolla upp övningarna på internet innan man går till gymmet, det finns många hemsidor som skriftligt beskriver hur övningarna ska utföras och på Youtube kan man titta på hur duktiga lyftare utför övningarna.

På många gym finns det också instruktionsbilder uppsatta på väggarna eller träningsmaskinerna som man kan studera för att lära sig vissa övningar.

Att lyfta tungt ska vara jobbigt, men om det gör ont på något konstigt ställe kanske du gör något fel. Lyssna på kroppen och värm upp med något lätt set i varje övning innan du ger dig på de tunga 5×5-lyften. Alltså: Innan du gör dina 5×5 knäböj kan du som nybörjare köra 10 lätta knäböj utan stång och göra lite uppmjukningsövningar för benen. Samma med bänkpress och militärpress, lyft lite lätt och rör på axlarna innan du lyfter tungt.

Framför allt knäböj och marklyft är det viktigt att vara uppvärmd i när du har tränat ett tag och kommit upp på tyngre vikter. Om du efter ett tag lyfter 100 kg x 5 repetitioner i marklyft eller knäböj kan du t.ex. värma upp med ett set där du bara gör rörelsen med tom stång x 10 reps (stången väger vanligtvis 20 kg), sedan kan du göra ett set på 60 kg x 8 reps och kanske ett set på 80 x några få reps. För mycket uppvärmning kan trötta ut dig i onödan, för lite gör att risken för skador ökar. Med tiden lär du känna din kropp och märker vad som är lagom uppvärmning.


  • Publicerad:
    2018-04-30 10:00