INRIKES. Polisen i Halland meddelar att man inte har resurser nog att utreda inbrott i fritidshus. Om inbrott sker i hus där ingen bor permanent, åker polis sällan till brottsplatsen för att säkra bevis. Annat är det när politisk opposition håller flygbladsutdelningar. 

Fritt fram för inbrottstjuvar i Halland. Foto: CC public domain

Polisen i Halland meddelar allmänheten att man inte längre har resurser nog att utreda inbrott i fritidshus. Om ingen bor i huset permanent bemödar sig inte polisen att besöka brottsplatsen.

I regel behövs teknisk bevisning säkras för att kunna identifiera och döma en misstänkt gärningsman, och eftersom polisen inte längre skickar ut tekniker för att undersöka brottsplatsen så finns inget att gå på, utredningen läggs ner.

Detta har visat sig i exempelvis Laholms kommun, där en rad inbrott i fritidshus har polisanmälts den senaste tiden. Brottsoffren får däremot ingen hjälp av polisen. Förundersökningsledaren Jenny Jerrhage säger att det hela handlar om polisen prioritetsordning.

— Många av anmälningarna var direktnedlagda när vi fick dem. Det är en prioriteringsordning som myndigheten bestämt och tyvärr ligger inte fritidshusinbrott högt upp på den listan, säger Jerrhage till Helsingborgs Dagblad.

När politisk opposition helt lagligt delar ut flygblad verkar polisen dock inte ha brist på poliser att skicka ut. När Nordiska motståndsrörelsen nyligen höll en flygbladsutdelning i Göteborg, räknade man ihop att minst fem polisbilar bevakade aktiviteten.

Polistrakasserier är en mycket vanligt företeelse då Motståndsrörelsen håller offentliga aktiviteter, då verkar polisen ha hur mycket resurser som helst.


  • Publicerad:
    2020-10-07 22:00