UTRIKES Talmannen för Georgiens parlament tackar officiellt nej till en ukrainsk inbjudan att besöka Butja. Först måste Kiev förtydliga och be om ursäkt för flera utspel mot Georgien, menar talmannen.

Det georgiska parlamentets talman Shalva Papuashvili avböjde under fredagen formellt en officiell inbjudan från Kiev att besöka den ökända staden Butja i Ukraina, där Kiev hävdar att ryska trupper genomfört en massaker på civila.

Enligt talmannen är det Kiev-regimens flera utspel mot Georgien den senaste tiden som behöver lösas innan något besök kan komma på tal. I ett uttalande skriver han bland annat om krav om att öppna en andra front [mot Ryssland] i Georgien, obefogade diplomatiska övertramp, grundlösa anklagelser om smuggling samt utnyttjandet av den svåra prövning som ukrainarna genomgår” som några av de saker man vill reda ut med Kiev.

Georgien har officiellt uttryckt att man stödjer Ukraina i konflikten, men relationen mellan länderna har blivit sämre sedan Kiev bland annat uppmanat Georgien att anfalla Ryssland, samtidigt som ukrainsk underrättelsetjänst påstått att Georgien hjälper Ryssland att smuggla in sanktionerade varor från väst in i landet.

”Mot bakgrund av att dessa frågor är ouppklarade framstår den officiella inbjudan som olämplig”, skriver Papuashvili.

Även från det georgiska regeringspartiet Georgisk dröm har man uttryckt ovilja att acceptera en inbjudan från Kiev.

Parlamentsledamoten Dimitri Khundadze är en av de politiker som kommenterat inbjudan.

— Min inställning är att tills den ukrainska sidan kommit med en förklaring till sin underrättelsetjänsts smutsiga uttalanden, eller en ursäkt om argument saknas, så ska inte dylika frågor diskuteras.

Georgien tvingades utkämpa ett kort krig mot Ryssland under 2008 i samband med att man försökte återta kontrollen av utbrytarrepublikerna Sydossetien och Abchazien som numera står under ryskt beskydd.

Även om man uttalat sitt stöd för Ukraina under den pågående ryska invasionen av landet har Georgien konsekvent vägrat att delta i västs ekonomiska sanktioner mot Ryssland.