BROTT. Två intagna på Hällbyanstalten har tagit två kriminalvårdare som gisslan. Ett stort polispådrag pågår.

De misstänkta gärningsmännen: Isak Dewit och Haned Mahamed Abdullahi. Foto: Polisen.

En stor polisinsats pågår vid Hällbyanstalten i Eskilstuna i samband med att två kriminalvårdare har tagits som gisslan.

Två av de intagna på anstalten – båda tidigare dömda för mord – har tagit kriminalvårdarna som gisslan. Enligt uppgifter till polisen ska gärningsmännen ha beväpnat sig med rakblad, och barrikaderat sig i vaktutrymmet på avdelningen.

Enligt SVT är det en man och en kvinna som har blivit överfallna och fastbundna. Nu kräver gärningsmännen att få tillgång till en helikopter i utbyte mot gisslan.

Polisen och insatsstyrkan är på plats för att försöka förhandla. Gärningsmännen har sedermera förhandlat fram att släppa en person ur gisslan i utbyte mot att alla intagna på anstalten skulle få kebabpizza.

Sagt och gjort, Kriminalvården beställde 20 pizzor som man delade ut på anstalten. Ingen gisslan har i skrivande stund blivit frisläppt.

— De sa inte mycket när de beställde. Och jag fick inte betalt, de kom bara och hämtade pizzorna och åkte igen, berättar pizzabagaren Beshar Toma för SVT.

Polisen larmades vid halv ett i eftermiddags, och har inlett en förundersökning om misstänk människorov. Man har också inlett en särskild händelse.

— Det gör att vi kan lyfta in mer personal som kan arbeta med händelsen. Sedan en stund tillbaka har vi en helikopter och flera patruller på plats med olika specialistkompetenser, säger Angelica Israelsson Silfver, polisens presstalesperson i region Öst.

Kriminalvården har nu gått upp i stabsläge.

— Det är en pågående gisslansituation och Kriminalvården har gått upp i stabsläge. Anhöriga till personalen är underrättade, vi har ingen kännedom om hur de två kriminalvårdarna mår just nu, säger Torkel Omnell, pressekreterare Kriminalvården till SVT.

Uppdatering – 20:00

Enligt uppgifter till Expressen heter gisslantagarna Isak Dewit och Haned Mahamed Abdullahi.

Dewit sitter just nu av ett 18-årigt fängelsestraff för ett mord på en småbarnspappa år 2016. Dewit öppnade eld med ett automatvapen, och träffade mannen med upp till femton skott. Mordoffret ska enligt åklagaren inte ha varit Dewits mål.

Somaliern Abdullahi sitter av ett lika långt straff för ett knivmord i Skellefteå år 2019. Det var efter en fest som Abdullahi knivhögg en man som han var inneboende hos.

Afrikanen kom till Sverige 2015, och fick då avslag på sin asylansökan. Han har också dömts till utvisning, men har av någon anledning lyckats stanna i Sverige.

Uppdatering – 20:04

Krimnalvården meddelar att en av vårdarna har släppts från gisslan.

— En av kriminalvårdarna har blivit släppta, vi kan inte ge några ytterligare omständigheter. En hålls fortfarande som gisslan, och förhandlingar pågår, säger Torkel Omnell till SVT.

Uppdatering – 21:40

Den sista kriminalvårdaren har släppts ur gisslan efter 9 timmar i fångenskap.

— Vi bedömer läget som stabilt. Ingen är skadad vad vi vet, säger Kenneth Holm, säkerhetsdirektör på Kriminalvården till SVT:s Aktuellt.

— Vi vet ännu inte syftet med gisslantagningen. Förundersökningen får visa det, vi ska också göra en internutredning, säger han.


  • Publicerad:
    2021-07-21 18:25