INRIKES. Sveriges gamla statsminister Göran Persson har utsetts till ny ordförande för gruvjätten LKAB.

Göran Persson.

Socialdemokraten och Sveriges statsminister mellan 1996-2006, Göran Persson, har nu tilldelats ett nytt toppjobb och har utsetts till ny ordförande för LKAB.

Jag är glad att han har tackat ja. LKAB är en hörnsten i den statliga bolagsportföljen. Det är inte vilket bolag som helst, det är ett av de största som staten äger, säger näringsminister Mikael Damberg.

LKAB gick under 2016 i förlust med en miljard kronor och inom en snar framtid ska man även flytta hela Kiruna stad för att man ska kunna säkerställa gruvdriften i området. Damberg tror att den tidigare statsministern kan vara rätt man att leda detta jätteprojekt.

Först ska han se till att LKAB fortsätter att vara ett effektivt bolag, det är fortfarande stark konkurrens på marknaden. Det andra är att fortsätta leverera på samhällsomvandlingen men det absolut viktigaste för Göran Persson är att fokusera på den plan om att ha en fortsatt hållbar gruvdrift efter 2030, säger Damberg.

Persson har tidigare varit ordförande i skogsbolaget Sveaskog men 2015 lämnade han ordförandeposten och är idag senior rådgivare på PR-byrån JKL. Den 27 april tillträder han sitt nya uppdrag som ordförande för LKAB.

Källa:
Göran Persson ny ordförande i LKAB


  • Publicerad:
    2017-03-30 21:50