PALESTINA Nyligen visade läckta meddelanden mellan Hamas-toppar att man anser sig ha övertaget i konflikten. Detta bekräftas nu av amerikanska tankesmedjor.

Det är de Washington-baserade och globalistiska tankesmedjorna Institute for the Study of War (ISW) och the Critical Threats Project (CTP) som i en gemensam analys om den bredare konflikten i Mellanöstern bedömer att Hamas fortsatt har en stark position i Gaza.

Enligt rapporten har Hamas nyligen uppdaterat sina krav för eldupphör i syfte att tvinga israelerna att antingen backa eller framstå som den part i konflikten som arbetar mot fred. Hamas kräver dessutom att kraven uppfylls fortare än vad man tidigare krävt.

Kraven från Hamas handlar bland annat om att Israel omedelbart upphör med aggressionerna, skyndar på tidslinjen för återuppbyggandet av Gazaremsan samt gör större eftergifter när det gäller att frige palestinska fångar.

Enligt rapporten upplever Hamas att de kan ”manipulera förhandlingarna om vapenvila på detta sätt eftersom man är säkra på att man vinner i Gaza”. Vidare kan man läsa:

Högt uppsatta Hamas-representanter har upprepade gånger uttryckt förtroende för att Hamas kommer att överleva kriget, trots israeliskt militärt tryck. Hamas styrkor över hela Gazaremsan är fortfarande stridsdugliga och försöker återhämta sig. Hamas har också börjat försöka återta sin politiska auktoritet i vissa delar av remsan. Hamas har uppnått denna framgång genom att utnyttja det faktum att israeliska styrkor drar sig tillbaka från områden i Gazaremsan efter att ha rensat dem, snarare än att genomföra fortsatta hållningsoperationer.

Analysen bekräftar bilden som nyligen framkom i läckta hemliga meddelanden mellan Hamas politiska ledarskap och Yahya Sinwar, som är organisationens ledare i Gaza. I dessa bedyrar Sinwar att Hamas krigare har situationen under kontroll och ”israelerna precis där vi vill ha dem”.