PALESTINA Trots rapporter om israeliska framgångar i Gaza anser Hamas att man har övertaget i konflikten med sionisternas armé. Detta framkommer i läckt kommunikation bland Hamas ledarskap.

Sedan israelerna började terrorbomba och invadera Gaza i oktober förra året har resultatet till synes varit tiotusentals döda civila och sönderbombade flyktingläger, sjukhus och bostäder. Trots detta hävdar Israel regelbundet framsteg i sin kampanj att ”utrota” den palestinska motståndsrörelsen Hamas.

Men nu framkommer det att Yahya Sinwar, som är Hamas ledare i Gaza, är av uppfattningen att det är Hamas som har övertaget. Detta enligt en rad hemliga meddelanden mellan Sinwar och Hamas politiska ledarskap som Wall Street Journal (WSJ) kommit över.

”Vi har israelerna precis där vi vill ha dem”, skriver Sinwar i ett av meddelandena. Enligt WSJ framkommer det av kommunikationen att Sinwar vill att konflikten ska fortsätta och att det stora antalet civila dödsoffer skadar Israel i första hand.

I samband med att sionisterna i februari inledde belägringen av staden Rafah, dit hundratusentals flyktingar tagit sig på israelisk uppmaning, skickade Sinwar meddelanden till Hamas ledarskap om att inte frukta anfallet mot staden. Han uppmanade ledarna att inte göra några eftergifter till israelerna utan istället stå fast vid en permanent lösning på konflikten.

”Israels resa in till Rafah blir ingen dans på rosor”, ska Sinwar bland annat ha skrivit.

Den israeliska krigsmakten IDF har kommenterat uppgifterna i ett inlägg på X där man skriver att ”Sinwar tjänar på dödsfall bland Gazas civila och kallar dem för ´nödvändiga offer´ i syfte att skapa internationellt tryck på Israels ansträngning att eliminera hans terrororganisation”. IDF citerar också en gammal intervju med Sinwar där han säger att Hamas ”skapar rubriker med blod”.

Yahya Sinwar har gjort sig känd som en effektiv ledare som uppvisar föga nåd gentemot fiender och förrädare. Han inledde sin karriär inom Hamas genom att bygga upp ett kontraspionagenätverk i syfte att komma åt israeliska kollaboratörer bland palestinierna. I samband med att han satt fängslad i israeliskt förvar uppgav Sinwar i förhör att han personligen alltid vägrade avrätta förrädare med de skjutvapen som Hamas försett honom med och att han istället föredrog att dräpa dem med sina bara händer.