UPPSALA. 100 så kallade ensamkommande barn från i huvudsak Afghanistan misshandlar och rånar svenskar för att få tag i pengar till heroin. Det märks på gatubilden, säger en poliskommissarie.

89-årige Eric de Geer rånades på sin guldklocka och misshandlades i centrala Uppsala i februari. Detta är bara en droppe i en våg av brott i Uppsala som innefattar rån, stölder och snatterier för att finansiera asylsökares heroininköp. Anmälda personrån och dessutom sexuella ofredanden i centrala Uppsala har ökat med över 60 procent mellan sommaren 2015 och sommaren 2016.

– Vi har ingen statistik som visar att det är just ensamkommande som ligger bakom även sexbrotten, hävdar Daniel Larsson, kommissarie vid Uppsalapolisen.

— Men detta är ju en del av den nya och svåra gatubild vi står inför.

Det är Expressen som skriver om den nya gatubilden i Uppsala. Bonniertidningen tonar kraftigt ned övergreppen på svenskar medan man istället fokuserar på de ensamkommande barnens utsatthet. Att asylsökarna måste vänta på asyl gör att de mår dåligt och begår brotten enligt tidningen.

Uppgifterna om den importerade heroinvågen – och de övriga brott som sker i anslutning till den – kommer från polisens gatulangningsgrupp och en polispromeria som uppmärksammade fenomenet i början av februari.

— Som det ser ut nu är det ett 100-tal ungdomar från främst Afghanistan som är inne i ett tungt heroinmissbruk. Och det är unikt. Vi har inte haft det. 100 personer är en enorm mängd. 100 personer i vår stad som är en liten storstad, det märks på gatubilden, säger Daniel Larsson.

Expressen har i reportaget träffat 25-årige Eljes, en asylsökare som känner många av dem som ligger bakom heroinvågen, men som motsätter sig det då han sett hur skadligt det är. När han får komma till tals visar det sig dock att också han är kriminell.

— – Jag är före detta kriminell, och fortfarande lite kriminell på sidan, säger han och syftar på att han använder cannabis och ibland ”stjäl mat”.

Källa:
Heroinvåg i Uppsala – unga pojkar begår brott för att betala knarket


  • Publicerad:
    2017-03-04 03:00