HISTORIA. Sju ringar från vikingatidens elit har grävts fram av amatörarkeologer i Danmark. Detta räknas som det största fyndet av vikingaguld som gjorts i landet.

Några amatörarkeologer i Danmark har lyckats hitta och gräva upp landets största fynd av vikingaguld. Fyndet, som anses komma från vikingatidens elit, består av sju armringar, varav sex var av guld och ett i silver. Den sammanlagda vikten på guldet uppgår till 900 gram, skriver det danska Nationalmuseet i ett pressmeddelande.

— Vi kände verkligen att vi hade hittat guldet vid slutet av regnbågen när vi fann den första ringen, och när det dök upp fler så blev det nästan overkligt, säger Marie Aagaard Larsen.

Ringarna kan ha getts som gåva från en storman som ett sätt för att skapa allianser alternativt som belöning till hans underlydande eller som ”edsringar”, enligt Peter Pentz som är en dansk vikingaexpert. Vikingafyndet är speciellt eftersom det till största delen består av guld och inte silver som är mer vanligt förekommande. Ett mindre guldfynd i form av en kedja gjordes på samma plats 1911 och har förmodligen grävts ner samtidigt som armringarna.

Källa:
Historiskt vikingafynd i Danmark


  • Publicerad:
    2016-06-16 12:05