EKONOMI. Nästa år slopas den så kallade värnskatten, vilket kommer att gynna endast de högavlönade och skapa ännu större inkomstklyftor.

Flera av de som arbetar i denna byggnad (riksdagshuset) blir vinnare när värnskatten slopas. Foto: CC BY-SA 3.0.

Den så kallade värnskatten kommer tas bort nästa år. Detta är en av 73 punkter i Januariavtalet som är uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna efter förra valet.

Värnskatten är en tilläggsskatt för de som har en årsinkomst på över 703 000 kronor – vilket innebär en månadsinkomst på cirka 60 000 kronor per månad. Att denna skatt tas bort innebär att endast de mest högavlönade gynnas och att inkomstgapet vidgas ännu mer.

Sverige var år 2007 det EU-land som hade minst inkomstskillnad, medan vi idag har större inkomstklyftor än de övriga nordiska länderna.

Finansminister Magdalena Andersson (S) är en av de som kommer att få mer i plånboken då värnskatten tas bort – 45 000 kronor. Även Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (L) och Centerns Annie Lööf (C) kommer att tjäna vardera 40 000 kronor.

På frågan vad hon ska göra med pengarna svarar liberalen Sabuni:

— Självklart, det är mycket pengar. Viktigt är nog att vi konsumerar, ju mer vi kan konsumera desto bättre för landet, säger Sabuni.

Källa:
Miljonregn över höginkomsttagare i höstbudgeten


  • Publicerad:
    2019-09-07 08:35