INRIKES. Imamen som liknade homosexualitet vid ett virus friades från hets mot folkgrupp. Åklagaren väljer att lägga ned förundersökningen.

koranen

Åklagaren har valt att lägga ned förundersökningen mot den imam, vid en moské i Halmstad, som liknade homosexualitet vid ett virus. Uttalandet anses inte tillräckligt kränkande för att utgöra hets mot folkgrupp.

— Jag kan inte svara för hur åklagaren har resonerat när hon har lagt ned förundersökningen. Men för att det ska vara hets mot folkgrupp behöver man komma upp i en viss nivå och i sitt sammanhang är bedömningen att det här uttalandet inte når den nivån, säger Martin Inglund, tillförordnad utredningsansvarig vid polisen i Halmstad och tillägger att det ska ha gjorts en bedömning utifrån Europakonventionen och religionsfriheten.

Det var efter att församlingen lagt upp föreläsningen på sin Youtube-kanal som det väcktes kritiska röster och många hörde av sig till lobbyorganisationen RFSL och uppgav att de blivit kränkta. Det var RFSL som sedan gjorde en polisanmälan mot imamen.

På RFSL är man besvikna och tycker inte att utredningen gått rätt till.

— Det är ett märkligt beslut. Jag tror inte att de kan ha utrett det här ordentligt, säger Jonnié Jonsson, ordförande för RFSL Halland.

Han håller inte heller med om resonemanget med religionsfrihet.

— Jag tycker inte att någon har rätt att kränka andra människor i religionens namn, säger Jonsson.

Källa:
Kalla homosexuella för virus – inte hets mot folkgrupp


  • Publicerad:
    2015-10-31 21:30