FINLAND. Årets upplaga av Via Crucis-påskvandringen i Helsingfors är en feministisk omskrivning av berättelsen om Jesu lidande. I år är Jesus nämligen en homovänlig kvinna. Samtidigt vidtar polisen extra säkerhetsåtgärder under påskhelgen på grund av den senaste tidens terrordåd i Sankt Petersburg och Stockholm.

Från Via Crucis år 2012, regissören Ville Saukkonen infälld.

I Helsingfors anordnas varje år en påskvandring i Jesu passionshistorias tecken som avslutas vid trapporna till Helsingfors domkyrka. Det här årets upplaga är dock en feministisk och kulturmarxistisk omskrivning av berättelsen om Jesu lidande. Jesus har förvandlats till en homovänlig kvinna och även Petrus, Jakob, Johannes, Pilatus, Kajafas och Herodes spelas alla av kvinnor. Jungfru Maria spelas dock inte av en man.

Ansvariga för dessa förändringar är Helsingfors evangelisk-lutherska domkyrkoförsamling, det katolska Sankt Henriks församling, Helsingfors ortodoxa församling samt Helsingfors ekumeniska råd. Jesus spelas av skådespelerskan Maria Ylipää som säger till morgontidningen Aamulehti att Jesus skulle ha varit mot rasism och diskriminering. Därtill skulle Jesus enligt henne ha vigt homosexuella par.

— Jag gör en sådan Jesus som är på de diskriminerades, svagas och minoriteters sida, säger Ylipää.

Föreställningen regisseras av Ville Saukkonen som redan är känd för att år 2015 ha sett till att Jesus spelades av en svart man.

Polisen i Helsingfors vidtar extra säkerhetsåtgärder under påskhelgen, inte minst för att Jesus också är en viktig profet inom islam och då föreställningen antas uppröra även muslimer.

Källa:
Feministinen Via Crusis –pääsiäisnäytelmä: poliisi varautuu terroriuhkaan Helsingissä


  • Publicerad:
    2017-04-13 20:45