JUDISK MAKT. När konspirationsteorier om corona blir till förintelseförnekelse och unga rekryteras till nynazismen på Instagram är judiska ”välgörenhetsorganisationer” de skyldiga på spåren.

Webbtidningen Jewish News (JN), som drivs av The Times of Israel, skriver i en artikel om en rapport från den brittiska ”anti-rasistiskapropagandaorganisationen Hope not Hate (HNH).

I rapporten hävdas

  • att ”spridandet av konspirationsteorier om pandemin på sociala medier” leder folk till ”förintelseförnekelse”.
  • att Instagram med flera plattformar har blivit en ”rekryteringsgrund för nynazister

Enligt HNH:s undersökning tror – oroande nog enligt JN – hela en av fem britter på teorier om att ”eliter” inom media och politik är involverade i övergrepp mot barn.

Studien visar dock även på hur sådana villfarelser kan transformeras till än värre vanföreställningar, nämligen till ”antisemitism och förintelseförnekelse”. Här finns också en analys om hur denna omvandling går till och var den äger rum:

När man väl har internaliserat existensen av omfattande konspirationer kan vilket historiskt faktum som helst blir föremål för ifrågasättande, och under det senaste året har vi bevittnat hur dussintals individer hamnat i förintelseförnekande, ofta via synbarligen orelaterade konspirationsteoretiska Facebook-grupper, och de har tyckts svälja det hela efter visst initial motvilja.

”Nynazister rekryteras på högerextrema plattformar”

Nick Lowles, VD för HNH, varnar för ”högerextrema plattformar” som han menar rekryterar ungdomar till ”nynazism” och han kräver att dessa plattformar nu tar sitt ansvar – eller ställs inför ansvar:

Även fast vi fortsätter varna för plattformar såsom Telegram, och den betydande rekryteringsbasen för unga nynazister vid namn Instagram, så är dessa plattformars inadekvata moderering och oroande algoritmrekommendationer barnskyddsfrågor som kräver omedelbart agerande från plattformens sida.

HNH identifierar i rapporten två ”högerextrema” grupper aktiva i Storbritannien – The British Hand (TBH) och National Partisan Movement (NPM) – vilka ska ha använt Instagram för att rekrytera medlemmar.

JN refererar till en icke namngiven ”talesperson för Facebook, som äger Instagram” vilken kommenterar att man ”inte vill ha hat” på sin plattform samt att ett antal konton tillhörande TBH och NPM stängdes ner redan innan HNH:s rapport publicerades.

”Det här kan sluta riktigt illa – Minns Kapitolium!”
Community Security Trust (CST), en annan propagandaorganisation som ”övervakar antisemitism”, uppger att HNH:s ”forskning har kastat ljus över konspirationsteorierna som har spritts på senare år och som nu göder så mycken extremism”.

Man tillägger:

Som vi har sett med upploppen vid Kapitolium i januari med det ökande antalet unga i det här landet som dras in i våldsam nynazism, hänger online-extremism naturligt samman med hat-beteende offline.


  • Publicerad:
    2021-03-25 00:15