JUDISK MAKT. Chefen för World Jewish Congress kräver att USA:s nationalgarde tar i med hårdhandskarna mot nynazister som smittar judarna med coronavirus.

Ronald Lauder, World Jewish Congress, bekämpar antisemitism. Foto: Michael Thaidigsmann (CC BY-SA 4.0)

Den judiske filantropen och chefen för World Jewish Congress (JWC), Ronald Lauder, krävde på tisdagen att det amerikanska nationalgardet måste skydda New York-judarna från det nynazistiska coronaviruset.

Lauder hänvisar till en ny rapport från FBI som enligt ABC News hävdar att ”nynazister” och ”högerextremister” driver omkring i New York och dess omgivningar och försöker smitta judar och poliser med det ”potentiellt dödliga coronaviruset genom att spotta dem i ansiktet”.

— Denna groteska taktik är en tydlig påminnelse om att även om denna pandemi är ny, är antisemitismen – historiens äldsta sjukdom – det inte, sade Lauder.

Därför behöver judarna i New York skyddas, menar Lauder.

— När nationalgardet aktiveras i New York för att bekämpa pandemin, bör några av dem placeras i judiska kvarter för att hindra medveten smittspridning till New York-judar. Omedelbara åtgärder behövs för att skydda de sårbara från antisemitiskt våld, fortsätter Lauder.

Enligt ABC News erfar FBI att ”medlemmar i extremistiska grupper uppmuntrar varandra att sprida viruset om de är smittade, genom kroppsvätskor och personlig interaktion”. FBI ska enligt nyhetsbolaget också ha skrivit i sin rapport att judar är specifika måltavlor för dessa smittospridningsattacker.

Jerusalem Post skriver att extremisterna enligt FBI fyller sprayflaskor med kroppsvätskor som ska sprutas över poliser. Extremisterna ger instruktioner till sina medlemmar att resa till ”alla platser där [judar] kan vara samlade, inklusive marknader, partilokaler, företag och [synagogor]”.

”Judar skapade coronaviruset för att sälja vacciner”
Chefen för Judiska säkerhetsnätverket (Secure Communities Network), Michael Masters,  säger till NBC News att vit makt-rörelserna attackerar judarna på flera olika plan samtidigt:

— Från att sprida idén att judar skapade coronaviruset för att sälja vacciner, till att uppmuntra virussmittade anhängare att försöka sprida sjukdomen till de judiska församlingarna och ordningsmakten, dit coronaviruset har spritts, har vi noterat hur vitmakt-individer, nynazister och andra har använt detta för att på sina egna plattformar främja sina egna konspirationsteorier, sprida desinformation och uppvigla till våld, säger Masters.

Enligt en rapport från den israeliska statens ministerium för strategiska frågor (Strategic Affairs Ministry), ”belyser coronaviruspandemin även ett utbrott av omfattande antisemitism. Den globala krisen utgör en ’god jordmån’ för antisemitism. Anti-israeliska organisationer och och individer har uttryckt klassiska antisemitiska påståenden”, skriver myndigheten.

FBI:s rapport föregicks av att den judiska lobbyorganisationen Anti-Defamation League (ADL) i början av januari skrev att coronavirusutbrottet utnyttjades av extremister för att sprida antisemitiska konspirationsteorier.

Som exempel anför ADL ett meddelande som skickats krypterat via plattformen Telegram som löd ”Äntligen! Vetenskapen har hittat ett botemedel mot den mest lömska sjukdomen i vår tid…judiskhet.

Samma person som skickade det meddelandet refererade också en nyhetsartikel som angav att tre israeliska medborgare satt i karantän på grund av att de kanske var bärare av coronavirus, och tillade själv ”3 nere för räkning, 5 999 997 kvar”.

Enligt Mike Enoch The Right Stuff är det inte vitmakt-rörelsen som sprider coronaviruset i USA. Snarare är det judarna som sprider det till varandra och till resten av befolkningen; inte rasistiskt utan urskillningslöst, men främst mellan judar, menar Enoch.

Enoch hänvisar till att den så kallade Patient Zero som identifierats är jude och hypotesen att judar i New York ofta träffas i täta sociala sammanhang och i många möten. Detta gör att förekomsten av coronavirus är stor bland judar i New York, och att det snarast är de som sprider smittan, säger Mike Enoch.

Källor:
Lauder: National Guard must protect Jews from neo-Nazi coronavirus threat
Whites Are People Too


  • Publicerad:
    2020-03-25 11:00