JUDISKT LIDANDE. I judisk press ges nu en bild där judarna är den grupp som lider mest av coronapandemins konsekvenser. Och förintelseöverlevarna” pekas ut som den grupp som utsätts för det allra största lidandet.

Förintelseöverlevare tycks drabbas av lidande gång på gång.

Tidigare artiklar bland annat på Nordfront har skildrat uppgifter om extra stor smittspridning av corona bland ortodoxa judar i bland annat USA och Israel.

I judisk press ges nu en bild där judarna är den grupp som lider mest av coronapandemins konsekvenser. Med lidande kan här avses allt från den negativa upplevelsen av samhälleligt ålagda restriktioner till själva sjukdomen och antalet dödsfall som den orsakar. Och bland gruppen judar, menar man, utmärker sig ”förintelseöverlevarna” som den grupp som utsätts för det allra största lidandet.

En artikel i den israeliska tidningen Haarez hävdar att de 400 000 ”förintelseöverlevare”, som man påstår lever runtomkring i världen idag, lider extra svårt av de förändrade levnadsförhållanden som coronapandemin har orsakat.

Olga Weiss, som uttalar sig i artikeln, uppges vara en av dessa, då hon enligt egen utsago har överlevt en lång rad läger. Hon menar att förordnanden om isolering i hemmet nu under coronapandemin är svårare för judar än för andra att leva under, eftersom de påminner dem om den påtvingade isoleringen ”när judar jagades av nazister på 30- och 40-talen runtomkring i Europa.” Själv minns hon hur hon och hennes föräldrar i Belgien tvingades gömma sig för nazisterna i Belgien:

— Det är samma känsla av att inte veta vad som ska hända härnäst, påpekar hon.

I artikeln kommer även Yael Danieli, psykolog och ledare för Grupprojektet för förintelseöverlevare och deras barn, till tals. Hon menar att det emotionella lidandet är särdeles svårt för överlevare från ”nazistfolkmordet”:

— De genomlever inte detta – de lever om det.

Danieli framhäver att ovissheten om utgången av sjukdomstillståndet för dessa judar påminner om den ovisshet inför framtiden som de kände när de en gång satt i läger.

Även pro-sionistisk press i Sverige berör samma ämne. En artikel i SvD kretsar kring två reportrars besök vid Skogskyrkogården i Stockholm där man även bevittnar judiska begravningar.

Så här inleds reportaget från kyrkogården:

Under förra veckan begravdes tio personer vid judiska begravningar på Skogskyrkogården i Stockholm. Nio hade smittats av coronaviruset och minst hälften av dem var överlevare av Förintelsen. Smittan tog sig in på ett äldreboende med judisk profil, trots att man tidigt införde besöksförbud.

— Det är personer som överlevt allt, säger Anna Nachman, chef för begravningsverksamheten vid Judiska Församlingen i Stockholm, till tidningen.

Nachman beklagar att smittorisken nu till och med tvingar rabbinerna att frångå tusenåriga traditioner och religiösa regler. Angående de judiska begravningsceremonierna under coronapandemin berättar hon:

— Den rituella tvagningen, Tahara, kan inte längre göras. Den vita svepdräkten ska inte på. Kroppen ligger i en svart så kallad bisättningssäck i plast försedd med ett gult klistermärke som varnar för smitta.

Anna Nachman, chef för begravningsverksamheten vid Judiska Församlingen i Stockholm. Skärmbild.

Och hon fortsätter:

— Man får göra det som går. Enligt den judiska traditionen ska man hälla tre hinkar vatten över kroppen för att rena själen. Nu utför vi en symbolisk handling i stället.

”Flera tunga ortodoxa rabbiner ” ska vidare ha sett sig tvingade att sanktionera nyttjandet av videokonferensverktyget Zoom i det judiska påskfirandet, på pesachkvällen – då det är förbjudet att använda elektricitet.

Nachman uppges vara chockad över att ”orubbliga regler böjs, ändras, till och med upphävs på grund av coronasmittan”.

Jan-Erik Levy, ordförande i styrelsen för äldreboendet Judiska Hemmet, berättar att man tidigt införde besöksförbud på hemmen, långt innan regeringen beslutade om det nationella förbud som trädde i kraft den 1 april. Han berättar om de boendes umbäranden under coronakrisen:

— De boende träffar inte sina anhöriga … Det mesta av underhållningen är också borta. Det blir ett förenklat liv.

I en artikel i Aftonbladet berättar judinnan Helena Trus om sin farmor som bor på ett äldreboende och likt flertalet andra på samma hem i artikeln påstås vara en ”förintelseöverlevare”.

Trus ondgör sig över att ”regeringen bygger en mur runt de äldre” och menar att ”det kan också betyda att jag aldrig mer får träffa min farmor Cyla.

Enligt Trus har coronapandmin gjort att judar blivit extra mycket utsatta för antisemitism:

Samtidigt som viruset hittills har skördat över 46 000 offer världen över är pandemin inte immun mot antisemitiska konspirationsteorier. Tidskriften Expo har rapporterat om Amerikanska Anti-defamation leagues kartläggning av teorier i vit makt-kanaler och högerextrema forum att covid-19 är en judisk konspiration. En av de vanligaste är att judar vill tjäna pengar på virusets spridning. Det florerar också förhoppningar i extremistiska kanaler att viruset ska ta död på judar och människor i länder där många är icke-vita.

Källor:
Virus Sends Holocaust Survivors Behind Doors, Back in Time
Smittan tystar Förintelsens sista vittnen
Farmor, tänk om vi aldrig mer hinner ses?


  • Publicerad:
    2020-04-12 19:40