CORONAFÖRINTELSEN. ”För en Förintelseöverlevande kan duschen påminna om helvetet i Auschwitz”, skriver Aftonbladet, som besökt ålderdomshemmet ”Judiska hemmet” som huserar de sista ”förintelseöverlevarna” i Sverige. Enligt den judiska tidningen har tio av dem redan dött av covid-19.

”Över hela världen kommer rapporter om Förintelseöverlevande som gått bort i sviterna av det nya coronaviruset, bland annat i Israel och USA”, skriver Aftonbladet i en artikel där journalisten Helena Trus har besökt ”Judiska hemmet”, ett judiskt ålderdomshem som huserar Sveriges sista så kallade förintelseöverlevare.

Tidigare har annan judisk media beklagat sig över att judar och framförallt ”förintelseöverlevare” lider mer av corona än andra. Times of Israel har också hävdat att coronadödligheten för judar i Sverige är fjorton gånger högre än genomsnittet i landet.

I Sverige har de judiska begravningarna ”avlöst varandra”, enligt Aftonbladet. Sedan slutet av mars har det hållits 25 judiska begravningar i Stockholm och enligt Anna Nachman, som har hand om dessa, gäller minst tio av dem ”överlevare”. Dessutom har hon under 2020 begravt ytterligare femton ”överlevare”, som inte är coronafall.

— Vi är på sluttampen nu. De är inte så många ögonvittnen kvar, och beror oftast på att de har en hög ålder. Men coronaviruset har skyndat på det lite, säger Nachman till Aftonbladet.

Judiska hemmet ska också ha infört besöksförbud långt innan regeringens nationella besöksförbud på äldreboenden. Trots det lyckades man inte hålla viruset borta.

— Det var ganska många som blev sjuka vid i princip samma tillfälle och tidpunkt. Men nu har vi fått stopp på det. Det har varit fruktansvärt pressat. Men jag beundrar personalen som har slitit. Även många i personalen har blivit sjuka, säger Jan-Erik Levy, som är styrelseordförande för hemmet.

— Jag tror inte att vi är värre drabbade än andra boenden, men det gör ingen skillnad. Det är ju illa nog, det är extrema tal på de som avlidit. Jag känner inte att vi har gjort något fel i hanteringen, fortsätter han.

Just nu är bara en av de boende smittad av covid-19 och håller på att tillfriskna. De återstår alltså att se om de sista ”överlevarna” också överlever coronakrisen.


  • Publicerad:
    2020-04-27 16:30