GLOBALT Vaccintillverkaren Pfizer försökte tvinga Indien att införa en klausul i importkontraktet av covid-19-vaccinet som skulle innebära att staten skulle täcka alla stämningar och skadeståndskostnader för läkemedelsjätten. Detta uppger Indiens entreprenör- och informationsteknologiminister Rajeev Chandrasekhar.

I ett inlägg på Twitter skriver Indiens entreprenör- och informationsteknologiminister Rajeev Chandrasekhar om läkemedelsjätten Pfizers beteende när man förhandlade med den indiska regeringen om inköp av företagets ökända vaccin mot covid-19.

Enligt ministern försökte Pfizer ”mobba” Indien att acceptera en skadeståndsklausul – med andra ord att indiska staten skulle stå för alla utgifter kopplade till stämningar och skadestånd för biverkningar av vaccinet.

I slutändan blev det ingen affär mellan Indien och Pfizer då den indiska regeringen vägrade att ge någon vaccintillverkade skydd mot stämningar, till skillnad från EU och USA. Istället för Pfizers kontroversiella mRNA-vaccin valde Indien att använda traditionella vacciner som tillverkats i Indien, en lokaltillverkad variant av Oxford-AstraZenecas vaccin samt ryska Sputnik V, skriver RT. Man ska även tillslut ha kommit överens med Moderna, som likt Pfizer skapade ett mRNA-baserat vaccin, trots att dessa inledningsvis också krävde skydd mot skadeståndsanspråk.

Chandrasekhar anklagar även i inlägget den politiska oppositionen i landet för att ”pusha för utländska vacciner under covid”. Ministern länkar dessutom till ett klipp där Pfizers vd Albert Bourla konfronteras av journalister under World Economic Forum i Davos angående läkemedelsjättens många lögner om vaccinet.