CORONA. Juden Mikael Dolsten säger att Sverige inte får ”isolera sig” från omvärlden i kampen mot covid-19 och de kommande pandemierna.

Mikael Dolsten, längst till vänster, under Nobelfestligheterna 2014; tillsammans med ett par andra judar samt Sveriges dåvarande ambassadör i USA, Björn Lyrvall. Foto: SwedenNewYork (CC BY-NC 2.0)

I en ”exklusiv intervju” för SVT får högsta chefen för läkemedelsbolaget Pfizer svenska avdelning och för global forskning, juden Mikael Dolsten, lägga ut texten för hur Sverige ska maximera vaccinationsbenägenheten hos det svenska folket.

SVT:s nyhetsankare Nike Nylander erkänner att Pfizer sköter vaccinationspolitiken genom att påpeka att Pfizer startade vaccineringen med coronavaccin i Storbritannien, och att det därifrån har rapporterats om ”starka allergiska reaktioner” hos vissa personer.

Dessa rapporter lyfts enligt Nylander upp av svenskar som tvekar att ta Pfizers nya vaccin mot covid-19 och ber Dolsten bemöta att dessa allergiska reaktioner inte har upptäckts under testperioden för vaccinet och vad Dolsten anser om det.

Tio månaders utveckling mot normalt tio år
— Det är en historiskt snabb utveckling från idé till att vara hos patienterna. Det brukar ta upp till tio år, nu tog det tio månader, läste Mikael Dolsten upp från en på förhand skriven text till SVT.

— Vi ska också tänka på att när man för ut vaccin i sån massvaccinering på grund av den fruktansvärda pandemin och vad den skördar, så kommer det också vara möjlighet att ovanliga biverkningar rapporteras, eller att det sammanfaller reaktioner med stressen av att ta ett vaccin, säger Dolsten till SVT.

Nylanders följdfråga blir om alla de vacciner som de olika läkemedelsföretagen tillverkar kommer att räcka.

— Det är viktigt att flera företag är engagerade, och vi har ju sett det som en möjlighet och inte som konkurrens, svarar Dolsten.

— Vi har vunnit den första omgången, the first battle, med det här viruset. Vi vill ju se till att vi får kontroll på det i vår livstid och inte behöver känna fruktan. Och där tror jag denna tekniken som vi har och det är ju två företag, ett tredje på väg [i Sverige; i andra länder finns andra aktörer/reds. anm.], har en speciell spets med att den har unika egenskaper.

Men det handlar inte bara om Pfizers ”speciella spets”, även politiken måste hänga med:

Konstant globalt samarbete
— Är det något råd jag vill ge till den svenska strategin är det att verkligen jobba i konstant samarbete med resten av världen. Jag skulle uppmana Sverige att vara aktivt och samla intryck från hur andra länder också går till väga i folkhälsokampanjer. Jag tror att det är vägen till framgång och inte vara isolerad.

Detta är samma ”råd” som Dolsten har givit åt amerikanerna i USA, där han också bor och har medborgarskap:

— Jag hoppas att [USA] kan läka som nation och återigen vara en lysande sol, och föra människor samman snarare än att dra oss undan från världen, sade  Dolsten till Jewish Telegraph Agency i november, som en kommentar på både vaccinationsprogrammet i USA och att Joe Biden ska ta över presidentskapet i USA och därmed lägga grunden för en mer global och inkluderande politik.

— Vi kan inte bara luta oss tillbaka och känna oss nöjda, säger Dolsten vidare till SVT:s Nike Nylander.

— Detta är ett virus som kommer att kunna förändras och viruset har släktingar som kan komma fram och komma igenom de skydd som vaccineringar och behandlingar ger några år i framtiden.

Pfizer ska ge människor trygghet inför nästa pandemi
Därför är Pfizer enligt Mikael Dolsten beredda på att ge människorna utökad trygghet.

— Så vi måste vara väldigt uppmärksamma nu och vi är beredda, om det behövs att mobilisera tekniken flera gånger för att ge trygghet till människorna, säger Dolsten.

Han tror att människan kommer vinna över Sars-CoV-2 (viruset som orsakar covid-19), men varnar samtidigt för att nästa pandemi väntar bakom hörnet.

Något svar på Nike Nylanders ursprungliga fråga om hur Pfizer ska hantera vaccinationstvekare i Sverige gav Mikael Dolsten inte. Men till Svenska Dagbladet sade han i en annan exklusiv intervju – publicerad dagen före hans intervju i Jewish Telegraph Agency – att svenskarna inte kommer att få återgå till ett ”normalt liv” om de inte vaccinerar sig.

Han sade också till tidningen att det svenska folket måste vänja sig vid virusutbrott, pandemier och massvaccinationer.


  • Publicerad:
    2020-12-18 12:50