SVERIGE. Den nuvarande invasionen kostar pengar. Pengar som inte finns. Besparingar väntas på flera håll och kommer med största sannolikhet bekostas av höjda skatter eller sänkt välfärd. Professor Lars Calmfors menar på att en fastighetsskatt värd namnet borde införas.

Alla måste hjälpa till att finansiera den pågående invasionen av Sverige. På måndag ska samtliga departement lämna in sina sparplaner till riksdagen. Finansminister Magdalena Anderssons stabs instruktioner till departementen löd – uteslut ingenting.

Besparingsmöjligheterna ifrågasätts dock från flera håll. Bland annat så frågar sig Nordeas chefsanalytiker Andreas Wallström hur mycket pengar som egentligen kan skakas fram ur den svenska ekonomin.

— Frågan är om det gäller breda sparbeting eller större reformer. Gäller det bara sparbeting har jag svårt att se att de kan spara några större belopp. Osthyvelprincipen, att skära lite överallt, tror jag inte på även om det alltid är bra att se över alla kostnader.

På frågan om vad som egentligen krävs för att lyckas med större besparingar svarar Wallström att det skulle krävas reformer inom välfärden, till exempel sjukförsäkringen eller a-kassan.

Wallström får stöd i sin kritik av Professor Lars Calmfors, tidigare ordförande för Finanspolitiska rådet. Han tror inte heller att det på detta sätt går att få fram några större besparingar. Calmfors menar på att situationen idag är exceptionell och att man därför bör acceptera att låta underskotten öka lite och även höja skatten för att finansiera invasionen. Om Calmfors själv får välja vilken skatt som ska höjas så väljer han en av sina gamla ”favoriter”, fastighetsskatten.

— Min favorit är att återinföra en fastighetsskatt värd namnet. Ett vettigt skattesystem ska ha en sådan skatt. Om det inte är politiskt genomförbart är det näst bästa att trappa ned ränteavdragen, säger Calmfors.

Anledningen till att Calmfors anser att fastighetsskatten är det bästa alternativet är på grund av att det påverkar alla på samma sätt oavsett om du har köpt din bostad med lånade pengar eller ur egen ficka. Det är bättre än att begränsa ränteavdragen både av effektivitetsskäl och rättviseskäl

Calmfors betonar även att ingen vet hur höga kostnaderna blir i förlängningen då det är helt avgörande av hur många ”flyktingar” som kommer i arbete i framtiden. Men av trovärdighetsskäl så bör Sverige visa att pengar kan sparas och skatter höjas. Kostnaderna på försvaret och sjukförsäkringar har dessutom redan börjat stiga.

Källa:
Calmfors till SvD: Ett vettigt system ska ha en sådan skatt


  • Publicerad:
    2015-11-08 23:45