FINLAND. Enligt fjolårets trygghetsindex för allmänna platser är Esbo fortfarande den tryggaste storstaden i Finland.
Trots att våldtäkterna ökat var 2016 det bästa året under 2000-talet i hela Finland vad gäller tryggheten på gator, torg och i parker.

FF

Trygghetsindexet fås genom att antalet brott som begås på allmänna platser delas med invånarantalet inom området. Brott som beaktas är rån, misshandel, skadegörelse och rattfylleri. De grövre brotten ges större tyngdpunkt när indexet räknas ut.

Esbo har varit på topp i trygghetslistan under nästan hela 2000-talet. Esbo följs av Kouvola, Uleåborg, Kuopio, Lahtis, Jyväskylä, Tammerfors, Vanda och Åbo.

I samband med främlingsinvasionen 2015 blev dock Esbo en mindre trygg plats. Nordfront har tidigare rapporterat om två grova våldtäkter som begåtts av rasfrämlingar i Esbo efter främlingsinvasionen. En tidig morgon i maj våldtogs en ung kvinna av en irakier i sin trappuppgång och en kväll i juli begick en mörkhyad man en grov våldtäkt i centrala Esbo där offret även skadades av ett vasst föremål.

Helsingfors ligger på tionde och sista plats bland de stora städerna i Finland. Placeringen tros främst bero på det stora antalet restauranger och det medföljande alkoholutbudet samt evenemang som lockar människor till huvudstaden.

År 2015 bekräftade polisen att alla överfallsvåldtäkterna i Helsingfors begicks av rasfrämlingar. Under tidigare år begicks det mellan fyra och sju grova våldtäkter per år i Helsingfors medan antalet år 2015 var uppe i 24. Under nyårsnatten rapporterade ordningsvakter till polisen om ”omfattande sexuella trakasserier” på en central plats i Helsingfors där 20 000 personer var samlade. Polisen hade mottagit tips om att asylsökare planerade att sexuellt trakassera finska kvinnor.

— Resultatet för Esbos del förklaras av stadsstrukturen. Där finns inget stort centrum där människor samlas som i Helsingfors eller i Tammerfors. Till Helsingfors kommer människor för att festa från ett stort område som även omfattar exempelvis Esbo. När många samlas för att festa på ett litet område med många restauranger syns det i indexet, säger polisinspektör Marko Savolainen vid Polisstyrelsen till Yle Uutiset.

Vidare säger han att det inte finns platser dit människor inte kan gå och att det inte finns, eller håller på att uppstå, förorter dit polisen har svårt att ta sig och upprätthålla ordningen som det har rapporterats om i Sverige.

I jämförelse med medeltalet under tio år ökade trygghetsindexet i fjol i Helsingfors med 18 procent, i Vanda med 12 procent och i Esbo med två procent.

2016 ska enligt indexet ha varit det bästa året i Finland under 2000-talet när det gäller tryggheten på gator, torg och i parker. Detta trots att våldtäkterna ökat efter massinvandringen. Huruvida indexet verkligen stämmer eller ej är oklart då otryggheten och risken för att kvinnor ska bli utsatta för överfallsvåldtäkter bevisligen ökat i områden dit främlingar kommit.

Nordfront rapporterade i september om att två män blivit rånade, varav en mördades vid Kajana där det då fanns en förläggning med 120 asylsökare.

Finland har också som mål att vara det tryggaste landet i Europa.

— Det är ett tufft mål och för att det ska lyckas måste flera faktorer förbättras. Alltid kan man försöka bli bättre, säger Savolainen.

Till skillnad från Sverige kan kvinnor i Finland fortfarande vara trygg när de rör sig i stora folksamlingar. Sommaren 2016 anordnades två stora festivaler i Finland. Provinssi i Seinäjoki med 71 000 besökare samt Tuska i Helsigfors med 28 000 besökare och enligt arrangörerna gick allt bra och till skillnad från motsvarande tillställningar i Sverige anmäldes inga sexuella ofredanden.

Källor:
Esbo tryggaste staden: ”I Finland finns inte förorter som polisen undviker som i Sverige”
Helsingfors minst tryggt – men läget i Finland allmänt tryggare än på många år


  • Publicerad:
    2017-01-28 10:00