Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Intervju med en av medlemmarna i satirgruppen

Av Dennis Hopper, 2016-03-11
dennis.hopper@nordfront.se

SATIR. Med tanke på omstruktureringen av satiren har Nordfront fått en exlusiv intervju med en av personerna bakom projektet.

veckans-satir

Kan du berätta lite kort om dig själv?
Jag heter Linus och är 35 år, har ritat humorbilder sedan jag gick i mellanstadiet men det är inte förrän nu det senaste året som jag hittat något vettigt att använda teckningarna till. Pengar har aldrig varit någon morot för mig, jag motiveras mer av att få folk att skratta. Och tänka till.

Hur arbetar satirgruppen?
Då man framställer en satirbild handlar det dels om att hitta en balans mellan ytan och innehållet, dvs bilden och poängen. Sedan ligger utmaningen i att hitta någon sorts balans mellan det höga och det låga, satir kräver ett visst mått av intelligens kombinerat med en lagom dos idioti. Om det bara blir intelligent tappar man humorn och blir det för idiotiskt går poängen förlorad. Meningen med konst är att väcka en stark reaktion, om reaktionen uteblir är bilden misslyckad. Satir av vår tids företeelser blir ofta äcklig och vulgär eftersom verkligheten i det här landet ofta ÄR rätt så äcklig och vulgär.

Var får ni era uppslag ifrån?
Då satirgruppens medlemmar uteslutande finns i näste6 träffas vi regelbundet och kan utbyta idéer, dels när vi tränar eller sysslar med basaktivism men även med renodlade ”satirmöten”. Sedan får vi många tips, både från våra bröder och systrar i Motståndsrörelsen, men även från Nordfronts läsare. Eftersom vi befinner oss i hen-huvudstaden Umeå behöver man bara kolla vad folk sätter upp på anslagstavlorna för att hitta inspiration.

Ett exempel

Ett exempel på vad man kan finna på anslagstavlor runt omkring Umeå.

Har ni sett resultatet på Veckans fråga?
veckans-fråga-satirDet var väldigt roligt att se vad folk röstat på och framför allt att läsa kommentarerna. Vi kommer att ta till oss våra läsares synpunkter.

Satiren var som bekant tänkt att publiceras varje vecka och det gångna året var ett slags test för att se om det fanns intresse bland läsarna och att attrahera kreativa människor till framtida projekt. Utan att avslöja för mycket kan vi informera läsarna om att satiren inte försvinner, det kommer att bli en omstrukturering och satirgruppen kommer fortsätta försöka vara en nagel i maktens öga.

Förutom Veckans satir på Nordfront har du även hunnit delta i en tävling i Iran, kan du berätta lite mer?
Tävlingen, som hade förintelsetema, hittade jag en notis om på Nordfront och av en slump (eller synkronicitet?) hade jag börjat rita ”judekarikatyrer” någon vecka tidigare så jag hade några idéer på lager. Sedan kontaktade jag Motståndsrörelsen för att få veta mer om hur man gick till väga för att anmäla sig till tävlingen.

Kan du beskriva ditt bidrag?
Jag kikade lite på bidragen till förra tävlingen som hölls 2006 och insåg att någon annan förmodligen skulle vara bättre än mig på teckna, så jag försökte istället satsa på en originell idé, något som sticker ut. Eftersom jag var den enda svenska deltagaren lyckades jag väl åtminstone tillföra något unikt. Mitt bidrag var ett försök att driva med föreställningen om en viss folkgrupp samtidigt som jag lyfte fram en detalj i myten om ”förintelsen” som har blivit motbevisad. Resultatet blev en sorts parodi på själva tävlingen.

Du har har även deltagit I en tävling som dr Thomas Jackson utlyste för ungefär ett år sedan. Vad gick den tävlingen ut på?
Jag läste ett inlägg som dr Jackson skrev i kommentarsfältet på Nordfront där han ville ha en karikatyr på en typisk svensk journalist, så jag knåpade ihop ”PK-Journalisten” och skickade in den. Ett annat bidrag vann, men den gode doktorn satte ändå in ett tröstpris på mitt konto och jag skulle vilja ta tillfället i akt och tacka honom för det. PK-Journalisten blev ju sedan som bekant första bilden i ”Veckans satir” och på den vägen är det.

Vi tackar för pratstunden, vill du säga något som avslutning?
Tack själv och om man lyckas få Hitler att vända sig i graven har man väl ändå lyckats med någonting?

Vill du vara en del av eller bara komma med tips om lämpligt material till den Nordfronts framtida satirverksamhet kan du kontakta: redaktionen@nordfront.se eller satir@nordfront.se


  • Publicerad:
    2016-03-11 15:51