VECKANS SATIR. Nordfront lanserar nu ”Veckans satir”. Fredrik Vejdeland förklarar varför.

journalist front

”Satir är en skrivteknik där man påvisar brister hos subjektet (till exempel en individ, en organisation eller en stat) för att förlöjliga, ofta menat som en provokation eller för att få till stånd en förändring. Humor i satir tenderar att vara subtil, med ett fritt användande av ironi och skruvad humor.

Den största fördelen med satir är dock att satirikern kan ta motståndarens sida och argumentera in absurdum för den för att påvisa brister hos opponentens resonemang.

Så löd tidigare en mycket bra definition av den litterära uttrycksformen Satir på Wikipedia.

Ett gott skratt förkortar livet
En bild sägs väga mer än tusen ord, men bra satirbilder kan vara mer kraftfulla än så bara de får tillräcklig spridning. Ett gott skratt förlänger inte bara livet, det kan även förkorta livet på det subjekt som utgör måltavla för skrattsalvorna.

Joseph Goebbels och hans tecknare Hans Schweitzer fick till slut hela Berlin att skratta åt polischefen Bernhard ”Isidor” Weiss med sina träffande beskrivningar. När denna representant för Weimarrepubliken i Berlin var symboliskt ”död” i folks ögon, kunde de tyska nationalsocialisterna avancera den politiska kampen.

Därför är satir också politik. Det finns en anledning till att mainstream-media hatar en sådan som Dan Park. Han har nämligen en ”otäck” förmåga att ”ta motståndarens sida och argumentera in absurdum för den för att påvisa brister hos opponentens resonemang”. Dan Park gör det så bra att han får sitta i fängelse för det – i demokratins namn ska tilläggas.

Nordfront lanserar ”Veckans satir”
Satir är ett viktigt politiskt verktyg som tyvärr till stor del försummats av den nationella rörelsen. Detta vill Nordfront nu ändra på. Vi behöver få skratta åt galenskaperna.

Därför har Nordfronts redaktion nu rekryterat två satirtecknare som i första hand ska leverera träffsäkra bilder en specifik dag i veckan. Vill det sig väl kan dessa personer komma att få andra uppdrag. Vi hoppas också att andra vassa satirtecknare känner att de vill hjälpa till, att de nu har en plattform för att få ut med sina budskap.

Vi har redan smygstartat med att publicera två satirteckningar: ”Expressen för en vecka sedan” och ”PK-journalisten”. Nästa satirteckning publiceras ikväll klockan 20:00 och kommer hädanefter publiceras denna tid varje tisdag.

Vad du kan göra?
– Sprid, sprid, sprid på sociala medier och forum. Få människor att tänka till och reflektera över den groteska verklighet vi lever i.

– Tipsa oss om uppslag.

– Hjälp till! Om du har förmågan, tveka då inte att höra av dig. ”Veckans satir” är förhoppningsvis bara början av något större som kan utvecklas med hjälp av flera aktörer. I förlängningen hoppas vi kunna utveckla detta arbete och även producera egna satirfilmer.

Veckans satir

Ett gott skratt förlänger livet och då Sverige av idag på många sätt är ett stort skämt kan det vara lika bra att skratta åt galenskaperna. Nordfront har därför börjat ”Veckans satir” precis som vi redan har ”Veckans låt” (fredagar), ”Veckans propagandabild” (lördagar), ”Veckans film” (söndagar), och ”Veckans fråga” (måndagar). ”Veckans satir” kommer att publiceras på tisdagar klockan 20:00.

Idéer och uppslag till satirteckningar och andra former av satir tas tacksamt emot. Vi behöver också fler tecknare eller bildredigerare som kan skapa roliga bilder.

Är du intresserad av att hjälpa till? Kontakta då redaktionen@nordfront.se


  • Publicerad:
    2015-03-10 09:57