IRAN. Irans högste ledare förklarar att hans land avser ”stödja och bistå varje nation eller grupp var som helst” i dess kamp mot Israel, som säger sig vara redo att annektera Västbanken – med USA:s goda minne.

Foto: Official website of Ali Khamenei (CC BY 4.0)

Nordfront har tidigare skrivit om hur USA i praktiken har godkänt den förestående annektering av Västbanken som Israel förklarat sig vara redo för.
Den palestinska myndigheten har reagerat på Israels USA-stödda intentioner med att säga upp samtliga avtal med de båda länderna, vilket nu föranlett Irans högste ledare Ali Khamenei att i kraftfulla ordalag meddela sin syn på den mindre av de två sioniststyrda länderna. Uttalandet, som postades på Twitter i söndags, är uppdelat i en rad korta tweets:

— Sionistregimen har bevisat att den inte avser följa några avtal och att den inte förstår någon annan logik än tvång, konstaterar Khamenei inledningsvis.

— Sionistregimens natur är inkompatibel med fred, eftersom sionisterna strävar efter att expandera sitt territorium och garanterat inte kommer att nöja sig med det de redan har ockuperat, fortsätter han och specificerar sedan vem den verkliga fienden är:

— Att eliminera sionistregimen innebär inte att eliminera judarna. Vi är inte emot judar. Det innebär däremot att avsätta den påtvingade regimen samt att muslimer, kristna och judiska palestinier väljer sin egen regering och fördriver skurkar som Netanyahu (Israels premiärminister Benjamin Netanyahu). Detta är ’Israels eliminering’ och den kommer att äga rum, förklarar den shiitiske ledaren och beskriver även sin syn på Palestinas framtid:

— FN har registrerat ett förslag från Iran om ett val för att utse en regering för det historiska landet Palestina. Vi säger att Palestinas regering ska väljas av de sanna palestinierna med minst hundraåriga palestinska rötter samt palestinier utomlands, fortsätter han och förklarar sedan hur detta ska uppnås:

— Den palestinska nationen måste fortsätta sin oförtröttliga kamp – på ett politiskt, militärt och kulturellt plan – tills inkräktarna accepterar val av en regering för den palestinska nationen. Denna nation ska bestämma vilket politiskt system som ska gälla där; kampen måste fortsätta tills detta uppnås.

— Vi kommer att stödja och bistå vilken som helst nation eller grupp varsomhelst, som motsätter sig och bekämpar sionistregimen, och vi tvekar inte att påpeka detta, avslutar han.

Khameneis kommentarer följer alltså efter att den palestinska myndigheten på tisdagen hade kungjort att den avser sluta följa någon av sina överenskommelser med både Israel och USA – ett drag som i sin tur var en reaktion på den nybildade israeliska regeringens deklaration att de avser annektera en tredjedel av Västbanken så snart som i juli.

Teheran är emellertid långt ifrån ensamt om att ha kritiserat Israels intentioner. I en intervju för den tyska tidningen Der Spiegel den femtonde maj utlovar Kung Abdullah II av Jordanien, ett land som gränsar till det territorium som Israel önskar annektera, ”storkonflikt” om Israel ockuperar territoriet:

— Ledare som förespråkar en enstatslösning förstår inte vad detta skulle innebära. Vad skulle hända om den palestinska myndigheten kollapsade? Det skulle bli mer kaos och extremism i regionen. Om Israel verkligen annekterar Västbanken i juli skulle detta leda till en storkonflikt med det hashemitiska kungadömet Jordanien, säger monarken till Der Spiegel. Han fortsätter:

— Jag vill inte uttala hot och skapa en dålig atmosfär, men vi överväger alla alternativ… Vi delar med många länder i Europa och det internationella samfundet uppfattningen att lagen om den starkes rätt inte bör råda i Mellanöstern.


  • Publicerad:
    2020-05-21 17:00