Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Irans ledare synar fransk yttrandefrihetsbluff: “Varför fängslar ni de som ifrågasätter förintelsen?”

Av Redaktionen, 2020-10-28
redaktionen@nordfront.se

UTRIKES. Efter halshuggningen av en lärare som visat en Mohammed-karikatyr säger sig Frankrike vara en yttrandefrihetens högborg. Men Irans högste ledare synar bluffen.

Foto: Official website of Ali Khamenei (CC BY 4.0)

För snart två veckor sedan halshöggs mellanstadieläraren Samuel Paty av en muslim i en förort strax norr om Paris efter att ha visat karikatyrer av profeten Mohammed för sina elever under en lektion om yttrandefrihet. Karikatyrerna var samma som den franska satirtidningen Charlie Hebdo publicerade 2015 och som ledde till ett terrordåd mot tidningens redaktion.

Dådet har bland annat lett till att president Emmanuel Macron försökt samla landet bakom ideal som ”demokrati” och ”yttrandefrihet” och mot reaktionära krafter. Man har också hyllat landets så kallade yttrandefrihet genom att projicera jättelika versioner av Mohammed-karikatyrerna på husväggar.

Alla är dock inte lika imponerade över Frankrikes engagemang för yttrandefriheten. Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei har på Twitter frågat sig hur det kan komma sig att Frankrike fängslar de som ifrågasätter den judiska mytologin om ”förintelsen”. Den antisionistiske ledaren tycks anse att det är en konstig prioritering att tillåta förolämpningar men förbjuda diskussioner om vad som har hänt i historien med hot om fängelse som straff.

Frankrike är dessutom på väg att förbjuda hemskolning för att föräldrar inte ska kunna uppfostra sina barn i ”sekteristiska tankar” eller undanhållas integration med rasfrämlingar.

I Radio Nordfront Direkt#176 berättade Plamen Dimitrov från Bulgarian National Union att Frankrike, tillsammans med flera andra europeiska länder, nyligen också har förbjudit oppositionella grupper och politiska partier.

Lyssna på hela intervjun:

Listen to ”Interview with Plamen Dimitrov” on Spreaker.


  • Publicerad:
    2020-10-28 22:30