FRANKRIKE. Det var inte en arabisk småbarnsförälder utan en 18-årig tjetjener som under fredagen halshögg en fransk lärare som visat Mohammed-bilder för sina elever.

Under gårdagen skedde ett spektakulärt mord i Paris norra förorter, där den 47-årige mellanstadieläraren Samuel Paty halshöggs utanför sin skola av en man som ropade ”Allahu Akbar!”.

Bakgrunden sägs vara att Paty, som var lärare i historia och geografi, höll en lektion om vikten av yttrandefrihet och där visade eleverna tecknade bilder föreställande profeten Mohammed. Enligt uppgift ska läraren innan han visade bilderna ha bett klassens muslimska elever att gå ut.

— Min son berättade att det var för att skydda dem, det var av ren välvilja, eftersom han behövde visa karikatyrer av Islams profet och därför helt enkelt uppmanade muslimerna: ”Gå ut, jag vill inte såra era känslor”. Det är vad min son har berättat, säger en av elevernas föräldrar till den franska nyhetsbyrån AFP.

Just bilder på Mohammed, som grundade religionen islam, har blivit en slags symbol för kontroverserna kring yttrandefriheten i det mångkulturella Frankrike, där rasfrämmande muslimer begått flera våldsamma dåd för att hämnas tillfällen där Mohammed-bilder har visats upp.

Under gårdagen florerade uppgifter om att gärningsmannen, som sköts till döds av polis, skulle ha varit en algerier, vilket även Nordfront rapporterade om.

Men nu har det framkommit att det handlade om en 18-åring tillhörande den tjetjenska folkgruppen, som är ett av få vita folk som har anmanat islam, rapporterar bland annat CNN. Samtidigt sprids bilder på Internet som visar både lärarens döda kropp och hans avhuggna huvud – det senare misstänks ursprungligen ha publicerats av gärningsmannen själv på Twitter strax efter attacken.

Attacken är den andra som skett under den pågående rättegången mot två rasfrämlingar misstänks för massakern på Charlie Hebdos redaktion i Paris, där tolv människor mördades. Satirtidningen ska ha attackerats just för att de publicerat karikatyrer av profeten Mohammed, samma bilder som den mördade läraren ska ha visat upp för sina elever. Nyligen gick en knivbeväpnad man också till attack mot människor utanför lokalen där Charlie Hebdo inhyste sin redaktion när den attackerades 2015.


  • Publicerad:
    2020-10-17 13:20