VIT RYGGRAD. Efter BLM-upploppen förväntas numera spelare att knäböja före match, för att visa sitt stöd för ”kampen mot rasism”. Inför söndagens Six Nations-match i rugby i Cardiff valde dock samtliga spelare i både det irländska och walesiska laget att stå raka istället för falla på knä.

Det irländska rugbylaget valde att stå raka istället för att knäböja. Foto: Twitter.

Det har inom sporten blivit vanligt att spelarna faller på knä före matcherna, för att visa sitt stöd för ”kampen mot rasism” och för att hedra de värden som den marxistiska våldsorganisationen Black Lives Matter (BLM) står för.

Samtliga spelare valde att stå raka och att inte knäfalla

Vid förra söndagens Six Nations-match i rugby, som gick av stapeln på Principality Stadium i Cardiff i Wales, valde samtliga spelare i båda lagen att stå raka och att inte falla på knä, skriver Irish Post.

Medan spelarna ställde upp sig på planen inför söndagens match, gick det numera obligatoriska ”antirasistiska” budskapet ut över högtalarsystemet och det förväntades som vanligt att spelarna då skulle göra knäböjningen för att visa sitt stöd för antivithet. Då inträffade istället något oväntat. Samtliga spelare, både i det irländska och walesiska laget, valde att inte gå ner på knä utan stod rakryggade under hela tiden budskapet varade.

Spelarnas markering kom dagen efter att 14 av de 30 spelare som deltog i lördagens Six Nations-match även de vägrade att knäböja.

Afrikansk brottslings död blev upptakten för BLM-upploppen

Det var efter den afrikanske brottslingen George Floyds död i maj förra året som den Soros-stödda svartmakt-organisationen BLM fick sitt stora genombrott. Genom massiv propaganda i mainstreammedia spreds narrativet att Floyd dödats av vita, rasistiska poliser som kvävt afrikanen till döds.

Det visade sig senare att Floyd, som var påverkad av både fentanyl och metamfetamin vid gripandet, led av flera underliggande sjukdomar, bland dem akut hjärtsvikt och en kranskärlssjukdom. Inga bevis finns för att han skulle ha dött genom kvävning eller strypning vid polisens ingripande, som skedde efter att Floyd stulit varor från en butik.

Händelsen kom att användas politiskt och blev startskottet för en våg av globalt våld, upplopp, raskravaller, mord och demonstrationer som piskade upp en hatstämning mot vita människor.

Knäböjandet stöttar vänsterkrafter snarare än ”kampen mot rasism”

Efter det påstådda ”mordet” på Floyd har idrottsmän och idrottskvinnor världen över fortsatt att knäböja för att visa sitt stöd för ”kampen mot rasism”. Vissa anser emellertid att gesten snarare kommit att stödja de vänsterextrema värden som BLM står för än ”värden mot rasism”, något som i praktiken verkat mycket splittrande.

Den invandrade rugbystjärnan Billy Vunipola var en av de som på lördagen vägrade att knäböja och som kritiserat BLM för att under sina många upplopp i USA förra året ”bränna kyrkor och biblar”.

— Det jag såg beträffande den rörelsen överensstämmer inte med det jag tror på, berättade Vunipola i poddcasten The Good, The Bad And The Rugby.

Skottlands tränare stöder beslutet att inte knäböja till ”100%”

Skottlands tränare Gregor Townsend har i ett uttalande sagt att han till ”hundra procent” stöder sina spelares beslut att inte knäböja. Även Rugby Football Union (RFU) har stöttat spelarnas fria val vad gäller att knäböja eller inte.

Det är inte första gången som rugby-sporten versus BLM skapat uppståndelse. Den populära supporterlåten för England, Swing Low, Sweet Chariot, försökte BLM-aktivister förra året förbjuda eftersom den skrevs av en frigiven slav i 1800-talets Oklahoma. Önskemålet avvisades dock och i en Rugby Union-undersökning uppgav 69 procent av rugbyfansen att de ansåg att låten inte skulle förbjudas.

85% av irländarna tycker att spelarna gjorde rätt: ”Irländarna har fått nog av att ligga på knä

I en undersökning som gjordes av Irish Post efter söndagens oväntade markering från spelarna, att inte stödja svartmaktorganisationen BLM, anser 85 procent av irländarna att det irländska laget gjorde helt rätt. Endast 15 procent anser att de tog fel beslut och att spelarna borde fallit på knä.

Det kan konstateras att människor rent allmänt verkar ha tröttnat på det godhetssignalerande som ligger i gesten. En deltagare i undersökningen kommenterade:

— Respekt. Nu behöver fotbollsspelarna odla sin ryggrad.

En annan konstaterade:

— De är irländare. De har fått nog av att ligga på knä.

Six Nations Championship är en rugby union-turnering som varje år spelas mellan Europas sex främsta lag — England, Frankrike, Irland, Italien, Skottland och Wales. Turneringen startade 1883 och gör anspråk på att vara världens äldsta turnering mellan landslag.

 


  • Publicerad:
    2021-02-13 14:15