USA När den nedslagne löparens föräldrar skulle polisanmäla angriparen så hotade polisen dem med att arrestera deras son om de driver saken.

Föräldrarna till en vit gymnasieidrottare, som blev nedslagen av en svart medtävlare under ett lopp, uppger att de hade tänkt brottsanmäla sonens angripare, men att polisen då hotade med att arrestera deras son om de skulle göra det.

En avslöjande video av det aktuella loppet under idrottsevenemanget Tohopekaliga Tiger Invitational i Kissimmee, Florida på lördagen visar hur den angripande löparen närmar sig loppets ledare bakifrån och slår honom i bakhuvudet med knuten näve så att han ramlar omkull.

Den nedslagne löparen, vars namn ännu ej offentliggjorts, förblir liggande på marken medan övriga tävlande springer förbi honom. Hans familjs advokat Nathan Carter har tillkännagivit att ynglingen fick en rejäl hjärnskakning av slaget.

Konflikt tidigare under loppet

Det ska ha förekommit en skärmytsling de två kontrahenterna emellan tidigare under loppet, då offret bett sin blivande angripare att släppa förbi honom.

När denne då fortsatte att omöjliggöra en omspringning, ska den förre enligt webbtidningen TMZ Sports ha knuffat till den senare.

Osceola County Sheriff’s Office (OCSD) har hävdat att offret för knytnävsslaget valt att inte väcka åtal, något som hans familj genom sin advokat bestrider.

Familjen har läst rapporter om att OCSD hävdar att [min klient] vägrade att väcka åtal”, sa Carter i ett uttalande under måndagen.

Han fortsatte:

Detta är osanning… Offrets familj ville väcka åtal för den här brutala attacken och misshandeln som fångats på video och bevittnats av hundratals människor. OCSD-företrädaren sa till familjen att om [min klient] väckte åtal så skulle han själv arresteras för misshandel … Endast på grund av detta hot valde familjen att inte väcka åtal.

Nu uppger Carter att familjen istället ”undersöker civilrättsliga åtgärder mot samtliga ansvariga.”

Arrangören hade flera chanser att förhindra detta

Advokaten tillägger:

Om de ansvariga för det här evenemanget hade anlitat rätt funktionärer för att säkerställa att detta lopp kunde genomföras som avsett, så kunde man ha förhindrat detta.

Carter föreslår vidare att den boxande löparen kunde ha diskvalificerats redan då han hindrade den löpare, som han senare skulle slå ned, att springa förbi honom.

De hade många möjligheter att förhindra detta och misslyckades med det” summerar advokaten.

Flera videor från evenemanget vittnar om starka reaktioner på attacken från åskådare.

Skojar du med mig?” hörs en högröstad person på en video utropa gång efter gång, medan andra bara vrålar ut sin indignation.

Till Tohopekaliga Tiger Invitational i Kissimmee bjuds idrottare från 27 gymnasieskolor in att tävla. Evenemangets arrangörer har ännu inte kommenterat ovan beskrivna händelse.