UTRIKES. Ansvariga för radiostationen Kol Hamusica i Israel har bett om ursäkt för att de i fredags råkade spela musik av Richard Wagner.

I fredags hände det oförlåtliga: Den israeliska radiostationen för klassisk musik, Kol Hamusica, spelade musik av 1800-talstonsättaren Richard Wagner, en erkänd antisemit.

Musikstycket som spelades var den tredje akten av Wagners opera Ragnarök (Götterdämmerung), som år 1991 dirigerades av den judiske pianisten och dirigenten Daniel Barenboim mot en modernistisk scenografi uppförd vid Bayreuthfestivalen i Tyskland.

Radioprogrammets presentatör Avishai Pelchi introducerade i fredags stycket med orden:

År 1849 började Richard Wagner formulera sina revolutionära idéer kring operakonsten som ett reslutat av anarkistisk politisk verksamhet, och gav upphov till en ny konstform genom att smälta samman poesi och drama…vi skall lyssna till sista akten av Ragnarök.

Efter några minuter tystnade dock radion med en 40 sekunder lång paus, något som radiostationen hävdade berodde på ett ”tekniskt fel”. Men radiostationen sade senare i ett uttalande att Wagners verk i framtiden inte kommer att spelas på Kan Kol Hamusica.

”Detta beror på en förståelse för den smärta som förintelseöverlevare som lyssnar på oss känner. Producenten gjorde fel när han valde att spela stycket…vi ber våra lyssnare om ursäkt…saken gjordes tydlig för de personer som var inblandade i saken”, lät det i utlåtandet.

Wagner skrev bland annat pamfletter som behandlade det judiska problemet inom tyskt musikliv och var också en stark motståndare till rasblandningsäktenskap. Han var vidare en av Adolf Hitlers favoritkompositörer, efter Franz Lehar vars glada operetter ska ha skänkt den tyske ledaren mycket glädje.

Det finns ännu ingen lag i Israel som förbjuder att musik av Wagner spelas, men normalt bojkottar orkestrar och konserthus hans musik. Föregångaren till dagens Israelfilharmonikerna slutade spela Wagners musik efter den så kallade kristallnatten år 1938.

Daniel Barenboim har flera gånger kritiserats för att ha framfört musik av Wagner och så sent som 2011 orsakade Israels kammarorkester skandal när de på under en spelning i Tyskland spelade Wagners stycke Siegfriedidyll. Dirigenten för kammarorkestern, juden med det katolskt klingande namnet Roberto Paternostro, sade vid tillfället till BBC som svar på kritiken:

— Jag vet att detta inte är acceptabelt i Israel, men många har sagt till mig att det är dags att vi konfronterar Wagner, särskilt för dem som tillhör den yngre generationen.

Turerna kring Wagners musik har varit många genom historien. Hans hustru, Cosima Wagner, tog över ledningen av Bayreuthfestivalen och utvecklade den efter makens död. Förgäves försökte hon även få starkare upphovsrättslagar i Tyskland för att skydda verken och intäkterna av dem.

Hennes misslyckade i att lobba fram sådana kom att utnyttjas av juden Heinrich Conried vid Metropolitanoperan i New York som år 1903 lät meddela att Wagners opera Parsifal skulle uppföras vid det berömda judiskt kontrollerade operahuset, vilket också skedde på självaste julafton samma år. Både kritiker och publik i New York uppskattade Wagners mastodontopera, men Cosima betraktande produktionen som ”en våldtäkt” på makens verk. Cosima var sedan fientligt inställd till Metropolitanoperan under återstoden av sitt liv.

Daniel Barenboims uppförande av det omtalade stycket finns på YouTube:

Källa:
Richard Wagner: Israeli Public Radio Slammed for Playing Hitler’s Favorite Composer


  • Publicerad:
    2018-09-10 19:25