UTRIKES. Häromåret körde israeliska soldater ihjäl en palestinier i 20-årsåldern och nu kräver förbrytarstaten Israel offrets familj på 28 000 dollar för skadorna på bilen. Enligt en människorättsorganisation är detta ett nytt fenomen som den israeliska staten använder sig av för att försöka förhindra palestinier att göra motstånd. 

Den 14 juni 2015 gick palestiniern Abdullah Ghneimat hem från jobbet i staden Kufr Malek på Västbanken samtidigt som israeliska soldater hade kört omkring i området. Det israeliska försvarsdepartementet påstår att Ghneimat då hade slängt in en molotovcocktail i fordonet, varpå soldaterna hade kört över honom.

Al Jazeera skriver att Ghneimat ”hade nekats läkarvård i över tre timmar vilket således lett till att han förblött till döds under fordonet.”

På grund av Ghneimats påstådda gärning innebär det även att den israeliska staten är ”immun mot åtal” när det gäller dödandet.

Ghneimats familj väckte ett halvår efter sin sons död åtal mot de israeliska soldaterna som körde över honom. Det israeliska försvarsdepartementet inlämnade därefter en motanmälan mot familjen, där de istället krävde dem på 28 000 dollar för skador på fordonet.

Enligt Shawan Jabarin, som är direktör för den oberoende palestinska människorättsorganisationen Al-Haq, är utkrävandet av så kallade skadestånd från palestinier en del av den israeliska myndigheternas nya strategi för att straffa dem för att de gör motstånd.

— Jag tror att de är på väg till en nivå där alla som ens uttrycker ordet ”ockupation” framöver riskerar att arresteras, trakasseras och eventuellt bötfällas, sade Jabarin.

Enligt en rapport från den israeliska människorättsorganisationen B’tselem är sannolikheten att en palestinier får ut någon ersättning för en skada som de israeliska styrkorna orsakat alltmer osannolik. Rapporten konstaterade även att Israel mellan åren 2012 till 2016 i genomsnitt betalade ut 3,8 miljoner shekels (cirka 1 miljon dollar) i ersättning, vilket är en minskning med över 80 procent från perioden 1997 till 2001. Detta har lett till en nedgång på nästan 95 procent i antalet palestinier som ens bemödar sig att kräva skadestånd från förbrytarstaten Israel.

Källa:
Israel demands Palestinian family pay $28,000 for jeep which killed their son


  • Publicerad:
    2018-02-19 19:55