SIONISM. Sextonåriga palestinska Ahed Tamimi är en av tre kvinnor i samma familj som gripits under loppet av två veckor. Gripandet av kvinnorna är ett led i den israeliska statens kampanj att öka trycket i sitt pågående folkmord på palestinierna.

Ahed Tamimi. Foto: Haim Schwarczenberg (CC BY).

Ahed Tamimi har genom spridningen av en video på Internet blivit det senaste ansiktet mot världen för Israels systematiska förtryck av Palestina.

Videon, en liveströmning som hennes mor Manal sände över Facebook, visar hur Ahed skäller ut en soldat, smäller till honom på armen och sedan försöker köra bort soldaterna från en hustomt. Hon och några andra ungdomar försökte stoppa soldaterna från att gå upp på familjens hustak. Ahed protesterade mot att hennes 15-åriga kusin Muhammad Tamel Tamimi bara några timmar tidigare av en israelisk soldat hade blivit skjuten i ansiktet med en gummiklädd kula. Kusinen hamnade i koma som kom att vara i 72 timmar, och han kommer att få allvarliga men för livet.


Videon där 16-åriga Ahed Tamimi försöker jaga bort två tungt beväpnade judiska ockupationssoldater från hennes gård har blivit viral och fått sionister världen över att kalla henne för alltifrån provokatör och antisemit till terrorist.

Fyra dagar senare, den 19 december 2017, greps Ahed Tamimi. Israeliska soldater tog sig in i familjens hem mitt i natten och förde bort Ahed i handfängsel. Enligt journalisten Patrik Paulov på tidningen Proletären är det vanligt förekommande att israeliska soldater kommer just nattetid för att bokstavligen rycka upp palestinier ur deras sängar när de ska gripas. Detta är en del i att maximera skrämseleffekten och att traumatisera offren. Samma öde drabbade modern, eftersom hon hade filmat dotterns så kallade överfall på de israeliska soldaterna. För detta är mamman åtalad för uppvigling. Senare kom även brodern Muhammad Bilal Tamimi att anhållas.

Nour Tamimi arresterad av Israelisk polis. Skärmbild: youtube.com.

Ahed står inför militärdomstol åtalad på tolv punkter och riskerar nio års fängelse, främst för ”överfallet” på den israeliska militären men även för stenkastning – ett brott som palestinier numer kan få uppemot tjugo års fängelse för. Aheds kusin Nour Tamimi anklagas för att ha interfererat i en soldats arbete. Hon och modern släpptes i början av januari ur fängelset men Ahed och Bilal kvarhålls.

I en tidigare intervju för Al Jazeera säger Manal att det för de palestinska kvinnorna aldrig har varit någon tvekan om att de skulle delta i motståndet mot Israel. Motståndet har aldrig varit en uppgift endast för männen. Detta gör att kvinnorna har blivit som en symbol och därför också ett mål i sig för att krossa motståndet mot Israels folkmordspolitik. Kvinnorna förföljs både som en form av kollektiv bestraffning och i avskräckande exempel. Budskapet är ”Sluta med protesterna, eller betala priset”, säger Manal till Al Jazeera.

Den stora spridningen av moderns video gjorde att familjen Tamimis situation har uppmärksammats i hela världen. Det pågår i skrivande stund en tio dagars internationell solidaritetskampanj som kräver Aheds och nu även Bilals frigivning. Parollen är ”Frige Ahed Tamimi, upphör med israeliska militära gripanden av och övergrepp mot palestinska barn, avsluta Israels apartheid och illegala ockupation”.

Anledningen till skurkstaten Israels hårda förtryck av familjen är enligt Patrik Paulov att Isarel är rädda för Ahed:

Hon ses som farlig för Israel för att hon ger ett ansikte åt alla de palestinska barn och ungdomar som drabbas av ockupationens förtryck. Hon ger ett ansikte åt alla som inser att det inte finns någon annan väg framåt än att med sin egen kropp och med stenarna på marken stå upp mot ockupationen och dess till tänderna rustade våldsapparat.

Det är därför som Ahed Tamimi skrämmer det israeliska ledarskapet. Men många barn far illa. Under de sexton senaste åren har israeliska soldater i genomsnitt dödat sexton palestinska barn per månad.

Barnen hålls ofta häktade under benämningen ”administrativt förvar”. Det betyder att Israel i strid med internationella rätts-principer tar sig friheten att spärra in dem på obestämd tid utan vare sig åtal eller rättegång.

Det förekommer att barnen utsätts för övergrepp och tortyr. De förvägras advokater, föräldrarna får inte närvara vid förhör och de tvingas att skriva under bekännelser, skriver Paulov, som avslutar med att det hoppfulla i sammanhanget är att israeliska ledare har försökt göra samma sak i snart 70 år utan att lyckas.

Palestinska barn tar ofta aktiv del i motståndet mot terrorstaten Israel. Skärmbild: youtube.com.

Källor:
Därför är ockupationsmakten så rädd sextonariga Ahed Tamimi
Nour and Manal Tamimi released from Israeli prison demand freedom for Ahed and Nariman Tamimi
Muhammad Bilal Tamimi arrested
Ahed Tamimi offers Israeli a lesson worthy of Gandhi
Al Jazeeras intervju med Namal


  • Publicerad:
    2018-01-18 13:51