PALESTINA Enligt en israelisk politiker drar man sig delvis ur Gaza för att man ska kunna förhandla om gisslan. Natten till idag förflyttade sig tre brigader bort från Khan Yunis medan en brigad tills vidare är kvar.

I området runt Khan Yunis har det under natten börjat ske tillbakadragningar av israeliska marktrupper. Enligt Jerusalem Post (JP) ska det röra sig om tre brigader. En brigad är vanligtvis en enhet med omkring 5000 soldater.

Reträtten avslöjas enligt israeliska medier genom att man har lyssnat på den judiska terrorarméns radiosändningar och således kommit över informationen. Tillbakadragandet kommer efter fyra månaders strid i området runt staden.

— Det kan till exempel bero på att det är ett flyganfall på gång, säger Mellanösternanalytikern Bitte Hammargren.

En brigad, Nahalbrigaden ska enligt JP ännu befinna sig i Gaza. Gideon Sa’ar, parlamentsledamot i israeliska Knesset, menar att tillbakadragandet är direkt kopplat till förhandlingar om de israeliska gisslan som Hamas tagit efter attacken den 7 oktober. I ett inlägg på Twitter (X) skriver han ”att vi håller oss borta har en direkt koppling till att komma fram till ett nytt avtal om gisslan.”