ISRAEL Enligt uppgift ska tiotusentals personer ha samlats i Jerusalem på söndagen för att protestera mot sionistregimens krig i Gaza. Framförallt vill de upprörda judarna att Netanyahu ska frita gisslan i Gaza – eller avgå.

Under söndagen genomfördes massiva protester utanför det israeliska parlamentet knesset i Jerusalem. Demonstrationterna uttryckte att de var trött på det utdragna kriget och höll upp skyltar med budskapet ”Sex månaders helvete”. Framförallt är det premiärminister Benjamin Netanyahus underlåtenhet att se till att Hamas gisslan släpps från Gaza som upprört många israeler.

Expressen hade en reporter på plats och skriver att flera anhöriga till gisslan höll tal utanför parlamentet. Enligt tidningen har tidigare kampanjer för gisslans frigivning undvikit att kritisera Netanyahus regim, men nu kräver de hans avgång.

— Den här regeringen kommer aldrig att klara att ta hem de kidnappade. Människor i gisslan dör hela tiden. Många av de anhörigas familjer kräver regeringens avgång, därför har det nu blivit en paroll i protesterna, säger en av de protesterande judarna till Expressen.

I samband med den palestinska offensiven mot Israel den 7 oktober förra året dödade man 1 200 personer och tog cirka 250 personer som gisslan. Som svar på detta inledde Israel en omfattande militär attack mot Gaza, som hittills dödat över 32 000 människor och varit så blodig i sin omfattning att landet utreds för folkmord i Internationella domstolen.