PALESTINA Benjamin Netanyahu har deklarerat att man öppnar tidigare blockerade vägar för humanitärt bistånd till Gaza. Detta efter tryck från Internationella domstolen och USA:s president Joe Biden.

När Israel inledde sin militära kampanj mot Gaza i oktober förra året valde man också att helt blockera den palestinska enklaven. Detta har man sedan kombinerat med attacker mot hjälparbetare och palestinier som samlats för att ta emot bistånd.

Nu har FN och flera internationella organisationer varnat för en annalkande svältkatastrof i Gaza. Internationella domstolen i Haag beordrade nyligen Israel att vidta konkreta steg för att öppna upp för humanitärt bistånd i området, som ett led i domstolens utredning i det pågående israeliska folkmordet.

Men det var efter ett telefonsamtal med USA:s president Joe Biden på torsdagskvällen som sioniststatens premiärminister Benjamin Netanyahu på fredagen deklarerade att Israel nu öppnar upp delar av blockaden.

— Israel kommer att tillåta tillfällig leverans av humanitärt bistånd genom [hamnen] Ashdod och gränsstationen Erez, sa Netanyahu på fredagsmorgonen.

Vita huset tar helt åt sig äran för Netanyahus tvärvändning och skriver i ett uttalande att Biden krävde att Israel ”implementerar en rad specifika, konkreta och mätbara steg” för att ”minska humanitärt lidande för civila i Gaza samt öka säkerheten för hjälparbetare i området”. Enligt Vita huset gjorde Biden klart för Netanyahu att ”USA:s politik med avseende på Gaza kommer att bestämmas av vår bedömning av Israels omedelbara åtgärder på dessa steg”.

Israel har alltid varit helt beroende av USA:s stöd för sin sionistiska folkmordspolitik, bland annat genom att Washington konsekvent använt sin vetorätt i FN:s säkerhetsråd mot alla resolutioner som går emot israeliska intressen. På grund av både internt och internationellt tryck valde USA dock förra veckan att lägga ned sitt veto mot en algerisk resolution som krävde omedelbar vapenvila i Gaza.