Vid en konferens under måndagen uttalade Israels premiärminister Ehud Olmert att kriget mot Hizbollah i Libanon inte främst bör betraktas som ett krig som förs av staten Israel utan istället av världens alla judar. Vid konferensen, arrangerad av Förenade judiska samfund efterlyser Olmert ökat stöd från nordamerikanska judar i en global judisk kampanj för Israel.

I Sverige och andra västerländska länder är det minst sagt tabu att tala i begrepp om folk och ännu mindre om ras. När ”våra” politiker talar om svenskarna eller svenska folket avser man de människor, svarta som vita, som är bosatta inom gränserna i det mångkulturella Sverige.

I Israel gäller andra förhållanden. När man talar om judarna eller judiska folket avser man inte alla människor som bor i Israel (araber och andra) utan man hänvisar till etniska judar, trosbekännare eller icke trosbekännare, som finns runt om hela världen.

När Ehud Olmert under måndagen eftersökte ökat stöd till Israel i kriget mot Hizbollah appellerade han till världens ”alla judar”.

– Jag anser att detta är ett krig som utkämpas av alla judar, sade Olmert under konferensen enligt den judiska nyhetstjänsten JTA.

I adresseringen till de nordamerikanska judarna ville Olmert försäkra sig om att de penningstarka rasfränderna i främst USA är med i den återuppbyggnad av den judiska staten, som kan komma att bli verklighet om Israel tar saken till sin spets i kriget mot Hizbollah.

– Vi måste och vi kommer vinna detta krig, men vi måste kunna förlita oss på er att ni restaurerar städer och liv i Israel.

Läs även Israels raskrig.

Andra relaterade artiklar om judars syn på folk och ras:
Mångkulturår med judisk prägel påtvingas svenska folket.
ADL: folkbladning för alla – utom judar.
Blandäktenskap ”hotar brittisk judenhet”.


  • Publicerad:
    2006-08-13 00:00