ITALIEN Italiens premiärminister Mario Draghi avgår ikväll efter politiska stridigheter i parlamentet.

Mario Draghi, Italiens premiärminister avgår ikväll efter en lång tids politiska konflikter i senaten och parlamentet.

Det hela handlar om ett ekonomiskt stödpaket, där Draghi har föreslagit ett bistånd på 26 miljarder euro till italienarna, som allt mer drabbas av den sargade ekonomin och ökande inflationen.

Krav uppfylldes inte - fällde regeringen

Ett av regeringspartierna, Femstjärnerörelsen, har ställt krav på premiärministern för att man skulle rösta igenom stödpaketet. Partiet ville att Draghi skulle införa minimilöner och ökade budgetutgifter, samt att man inte ska ge ekonomiskt stöd till en ny sopförbränningsanläggning i Rom.

Femstjärnerörelsen bojkottade omröstningen i parlamentet och genomförde istället en förtroendeomröstning där de fällde Draghis regering.

— Jag kommer att lämna in min avskedsansökan till presidenten i kväll, säger premiärministern i ett uttalande.

— Den nationella koalition som har stött den här regeringen existerar inte längre. Den förtroendepakt som ligger till grund för regeringens agerande har misslyckats, fortsätter Draghi.

Regeringskrisen

Kort efter omröstningen höll Draghi ett långt möte med president Sergio Mattarella, som meddelade att han inte accepterar avgången och uppmanar Draghi att ”få en tydlig bild av den politiska situationen” i parlamentet.

Om Femstjärnerörelsen skulle besluta sig för att lämna regeringen kan Draghi fortsätta att regera. Men det säger han själv att han inte vill göra, då partiet är det största i Italien.

Situationen kan mynna ut i att premiärministern väcker ett nyval i höst, något som inte har gjorts i landet sedan andra världskriget.