ITALIEN ”Nationalistblocket”, med Giorgia Meloni i spetsen, utropade sig i natt som segrare i det italienska parlamentsvalet. Nu kommer fördömanden från västerländsk media.

Under gårdagen gick italienarna till parlamentsval och efter att valresultaten börjat presenteras utropade sig Giorgia Meloni, partiledare för Italiens bröder (Fratelli d’Italia), till segrare i valet.

— Italien har valt oss och vi kommer inte att förråda henne, utropade Meloni på partiets valvaka i Rom.

Italiens första kvinnliga premiärminister

Den italienska tv-kanalen Rai har publicerat en prognos som tyder på att partiet har växt till 26 procent av rösterna. En enorm tillväxt sedan 2018, då partiet fick omkring fyra procent.

Tillsammans med de andra partierna i ”nationalistblocket”, Lega Nord, Forza Italia och det borgerliga partiet Noi Moderati får man en majoritet i parlamentets båda kamrar.

Giorgia Meloni ser därför ut att bli Italiens första kvinnliga premiärminister.

Nyligen uttryckte EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, att EU kan komma att dra in ekonomiskt stöd till Italien om valet ”gick i fel riktning”.

— Om saker och ting går i en problematisk riktning – jag har nämnt Ungern och Polen – så har vi har verktyg, säger von der Leyen, som citeras av Reuters.

"Nyfascism" eller globalism?

I media har partiet beskrivits som ”nyfascistiskt”, men detta epitet har partiledningen konsekvent slagit ifrån sig och beskrivit fascismen som ”dålig för landet” och ”förpassad till historien”.

Istället har man velat jämföra sig med konservativa Tories-partiet i Storbritannien eller amerikanska Republikanerna.

Nordfront har tidigare skrivit om hur ”nationalistblocket” tillsammans har lämnat sitt motstånd mot både EU och Nato, men Melonis parti motsätter sig fortsättningsvis ”massinvandringen och HBTQ-lobbyn”.

Meloni själv har en bakgrund inom partiet Italienska sociala rörelsen (MSI), som beskrivs vara inspirerat av- och en efterträdare till Benito Mussolinis fascistparti.

Likt exempelvis Sverigedemokraterna anklagas Italiens bröder för att ha ”fascistiska rötter” i fientlig media.