INRIKES En jägare dömdes nyligen till nästan 22 000 kronor i böter för att ha haft en kniv i bilen. Nu överklagas skandaldomen till Högsta domstolen.

Det var i februari som en jägare dömdes till dagsböter och avgift till Brottsofferfonden på närmare 22 000 kronor efter att han stannats av polisen med kniv i bilen. Vid fordonstoppet hade jägaren just styckat ett rådjur och skulle skjutsa sonen till en hockeyträning.

Nordfront har tidigare skrivit om domen, som fått stor uppmärksamhet bland jägare och på alternativmedier. Efter uppmärksamheten valde några andra jägare dessutom att starta en insamling för att betala sin dömde kamrats dryga böter.

Den uppseendeväckande domen överklagades till hovrätten, som dock valde att inte ta upp fallet. Nu skriver Svensk Jakt att jägaren har tagit ärendet vidare till Högsta domstolen.

Det är dock oklart om HD kommer att pröva fallet, då man vanligtvis endast tar upp drygt hundra av de cirka 6 000 överklaganden man får in årligen.

Knivlagen skärptes kraftigt av politikerna i riksdagen från och med första juli förra året. Enligt de nya bestämmelserna ska man vid knivbrott av normalgraden kunna dömas till ett års fängelse. Vid grovt brott kan fängelsestraffet bli det dubbla.