SVERIGE En jägare från ett litet samhälle i Nässjö kommun blev stannad av polisen efter att han styckat ett rådjur. Eftersom han fortfarande hade kniven på sig döms han att böta 21 000 kronor för brott mot knivlagen.

Det var i december förra året som en jägare från Grimstorp i Nässjö blev stoppad av polisen i en nykterhetskontroll. Jägaren hade just styckat ett rådjur och skulle skjutsa sonen till en hockeyträning och stoppade kniven i slidan innan han hoppade in i bilen, berättar han för Svensk Jakt.

— Eftersom jag hade jaktbyxorna på mig hade jag glömt plånboken med körkortet och det verkar som poliserna blev lite irriterade när jag sa ”att jag har körkort ser väl du i din mobil”, berättar jägaren vidare.

När han gjort klart alkoholprovet frågade polisen om jägaren ”hade något vasst på sig”.

— Jag svarade helt ärligt att jag har min kniv för jag höll på att stycka ett rådjur innan vi åkte, berättar han.

Eksjö tingsrätt dömer nu jägaren att betala 70 dagsböter om 300 kronor, eller totalt 21.000 kronor för brott mot ”lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål”. Dessutom måste han betala 800 kronor till Brottsofferfonden, trots att tingsrätten konstaterar att ”det inte funnits någon egentlig risk för att kniven skulle komma att användas” under bilfärden.

Knivlagen skärptes kraftigt från och med första juli förra året. Enligt de nya bestämmelserna ska man vid knivbrott av normalgraden kunna dömas till ett års fängelse. Vid grovt brott kan fängelsestraffet bli det dubbla.

Nordfront uppmärksammade i november hur en snickare i dömdes till närmare 11 000 kronor i böter enligt den skärpta knivlagen efter ett fordonsstopp av polisen, trots att det var ett arbetsredskap han hade i bilen.