POLITIK. Liberalernas partiledare Jan Björklund anser att statsminister Stefan Löfven även bör bjuda in Sverigedemokraterna till blocköverskridande samtal. Vilket han menar kan motverka SD:s så kallade martyrställning.

Statsminister Stefan Löfven har vid ett flertal tillfällen bjudit in allianspartierna till blocköverskridande samtal. Sverigedemokraterna har dock än så länge inte bjudits in till några samtal alls med de övriga partierna i riksdagen.

Liberalernas partiledare Jan Björklund säger sig nu anse att även SD bör bjudas in till dessa samtal. Detta främst för att förhindra den ”martyrställning” de annars riskerar att få, vilket enbart gynnar SD som parti, enligt Björklund.

— Det är ju regeringen som bestämmer vem de bjuder in. Men jag tycker ju i grunden att alla riksdagspartier ska bjudas in. Det betyder inte att man sedan gör upp med alla partier. Men det skapar en onödig martyrställning för SD. Jag tycker att alla partier borde bjudas in, säger Björklund.

Löfven håller fast vid sin tidigare ståndpunkt. Han kommer aldrig att bjuda in SD till några som helst samtal.

— Det är ett parti med nazistiska rötter, som kommer ur vit-makt-rörelsen, det är inte ett parti som andra. Jag kan aldrig ha samarbete med den typen av parti, jag kommer aldrig att ha det, säger Löfven.

Moderaternas och Centerpartiets partiledare anser att det är upp till statsministern själv att avgöra vilka han väljer att bjuda in till samtal. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor har tidigare uttalat sig negativt om att utesluta SD från blocköverskridande samtal.

— Om man väljer att exkludera en part från samtalen, så ger man också den parten större utrymme att presentera sina idéer. Jag tror att det hade varit bättre att ha med dem vid samtalsborden, säger Busch Thor.

SD:s gruppledare Mattias Karlsson tycker det är märkligt att Löfven inte väljer att bjuda in dem till samtal, nu när flera av de övriga partierna har antagit deras flyktingpolitik, vilken har varit den främsta orsaken till att SD uteslutits från tidigare samtal.

Källa:
L: låt SD delta i blocköverskridande samtal


  • Publicerad:
    2016-09-11 14:30