JÖNKÖPING. I helgen misshandlades kommunalrådet i Jönköping, Mats Green, av två okända personer utanför sitt hem. Detta skedde i anslutning till att politikern lämnat in ett förslag att stänga ner stadens bokcafé, som under åren verkat som en samlingsplats för AFA och liknande grupper.

bokcafe2Nyligen skrev Nordfront om Jönköpings moderata kommunalråd vill dra in det kommunala stödet till Bokcafét i Jönköping. Bokcafét har länge fungerat som en samlingsplats för bland andra AFA och på väggen i lokalen har funnits troféer från ”nazzar” som de har ”spöat”. Det är dock inte för detta som de borgerliga politikerna nu vill strypa kommunens finansiering utan för att att Bokcaféet salufört kläder med budskapet ”Burn Israel Burn”.

Undre helgen överfölls Mats Green utanför sitt hem. Två personer ska ha attackerat honom bakifrån och överöst honom med sparkar och slag. Green tänkte först inte polisanmäla misshandeln, men kommunledning och kommunens säkerhetssamordnare fick honom att ändra uppfattning och en polisanmälan gjordes under onsdagen.

Polisen väljer att vara sparsamma med kommentarer, men någon som har uttalat sig är Greens kollega Anders Eklund som säger att polisen och säkerhetsansvariga i Jönköpingskommun kopplar misshandeln till Bokcafét. Han säger till Expressen:

”Det är ju allvarligt när man går till attack med kriminella medel i politiska frågor. Vi ser en tydlig koppling till en politisk fråga i Jönköping. Det är ett kulturhus som man vill ändra inriktning på, politiken är missnöjd med en del som förekommer där och det finns ett ganska tydligt samband med detta.”

Bokcafét har i ett tidigare pressmeddelande kallat de två kommunalråden, Mats Green (M) och Anna Mårtensson (Fp), för ”jävla lögnare” och beklagat sig över att de har ”ständig motvind i borgerlig media”. Bokcafét har under dagen gått ut med ett nytt pressmeddelande där man skriver att det är ”absurt” att personer med kopplingar till Bokcafét skulle ha varit inblandad i misshandeln, men att viljan att dra in kommunstödet ”rör upp väldigt mycket känslor för väldigt många människor”. Pressmeddelandet nedan:

Media har under dagen rapporterat att Mats Green misshandlats utanför sitt hem i söndags kväll. Försök har redan gjorts att koppla misshandeln till Kulturföreningen Bokcafét. Det är väl klart att frågan om Kulturhusets framtid rör upp väldigt mycket känslor för väldigt många människor, men att påstå att Kulturföreningen Bokcafét har något med misshandeln att göra är i det närmaste absurt.

Varför skulle någon från Bokcafét misshandla Mats Green två veckor innan ett avgörande beslut om Kulturhusets framtid tas? Vilka som skulle vara de stora förlorarna om diskussionen om Kulturhusets och Bokcaféts framtid skulle handla om en misshandel och inte om den breda kulturella och sociala verksamhet som bedrivs i Kulturhuset är väl uppenbart för de allra flesta.

Vi vill heller inte vara med och spekulera i vad som eventuellt ligger bakom, utan avvaktar istället resultatet av polisens utredning.

/Styrelsen, Bokcafét i Jönköping

Källor:
Politiker misshandlad  utanför sitt eget hem
Green misshandlad med slag och sparkar


  • Publicerad:
    2013-04-11 23:59