TURKIET. Den israeliska tidningen Haaretz skriver att grundaren av det moderna Turkiet hade judisk bakgrund.

Det har länge spekulerats i om Kemal Atatürk var jude eller ej. Sedan tidigare har det varit allmänt känt att den pan-turkiska turanismens fader Munis Tekinalp var en jude som i själva verket hette Moiz Cohen. Israels största tidning påstår nu i en artikel att Atatürk var jude.

Den israeliska tidningen Haaretz skriver att den turkiska republikens grundare var av judisk ätt. I västvärlden är det främst de Nato-understödda Grå vargarna som håller Atatürks arv vid liv. Organisationen är en stor aktör i den västerländska knarkhandeln.

LÄS ÄVEN: Turkiet, Erdogan och Neo-ottomanismen

Men det är inte bara knarklangare, illegala invandrare och terrorister som låter sig charmas av Atatürk. Det framgår av artikeln i Haaretz, där Benny Ziffer redogör för sina känslor för grundaren av dagens Turkiet:

Jag vill framförallt tala om den starka alliansen mellan turkisk kultur och judiskheten. Mitt enda motiv är inte passionen jag känner för Atatürk – han var ju en judiskättad sabbatist. På grund av Atatürks judiska bagrund är det många som menar att hans ideal om en sekulär republik (Turkiet) är en stor judisk konspiration.

Natomedlemmen Turkiet har traditionellt sett varit en av Israels och USA:s viktigaste allierade i Mellanöstern. Exempelvis i Syrien har turkarna stridit mot den av Israel avskydda syriska regeringen och stött de av Israel understödda islamisterna.

Ursprungligen publicerad på Vastarinta.com.


  • Publicerad:
    2018-02-22 22:45