INRIKES. Blir du utsatt för ett brott i Västra Götaland kan du bli ombedd av polisen att själv hitta bevis innan de skickar ut en patrull.

Att bli utsatt för ett brott i Västra Götaland innebär inte alltid längre att polisen hjälper offret. Istället kan offret ombes att först själv leta reda på bevis så att polisen kan bedöma om de orkar bry sig eller inte då det inte finns tillräckligt med poliser. Något som kaféägaren Linda Sandelin nyligen fick uppleva.

Sandelin som driver ett litet kafé i Landvetter strax utanför Göteborg fick sig en ordentlig överraskning då hon kontaktade polisen efter att någon brutit sig in på hennes kafé. Svaret hon fick från polisen de inte kommer att komma till platsen om hon själv inte hittar några bevis.

— De frågade om jag kunde se några cigarettfimpar, sko – eller fingeravtryck. Jag förklarade att jag kunde berätta vad de hade tagit i eller flyttat på. …Då svarar de: ”hittar du inga bevis för att någon eller några varit där skickar vi inte patrull till platsen”, säger Sandelin.

När polisen frågas om förfarandet låter man meddela att det kort och gott handlar om resursbrist. Att man inte har tillräckligt med personal för att kunna skicka ut en patrull på denna typ av inbrott.

— Om det saknas poliser och inbrottet inte är pågående, då prioriteras det tyvärr bort. Det är inte något som är gynnsamt för oss eller våra invånare. Vi vill kunna vara med och förebygga brotten, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson Väst.

När polisen frågas om en person verkligen skall behöva leta reda på bevis själv svarar Gunnarsson:

— Det är en typ av rutinfråga för att skapa en bild av vad vi har att jobba med. Vi måste ha en grund för beslutet att skicka en radiobil med en patrull till platsen. Då gäller det att börja på i rätt ställe. Det kan uppfattas som en konstig fråga, men operatörerna får ställa obekväma frågor ibland.

Källa:
Inbrott i café – polisen bad ägaren Linda hitta bevis


  • Publicerad:
    2017-11-09 22:20