SMÅLAND En ryck hackergrupp har riktat ett cyberangrepp mot Kalmar kommuns nätverk. Under tisdagen ligger samtliga kommunens system nere.

Enligt lokaltidningen Barometern är det den ryska hackergruppen Akira som angripit Kalmar kommuns nätverk, vilket lett till att hela kommunens nätverk ligger nere på tisdagen.

— Vi stängde ner våra interna system för att det inte skulle kunna gå vidare om det var ett intrång. Det påverkar vårt arbete, säger kommunens kommunikationschef Nico Werge till Aftonbladet.

Samma hackergrupp ligger bakom angreppet mot Tietoevry, som drabbade flera företag, organisationer, myndigheter och regioner. I nuläget finns inga uppgifter om hackergruppen kommit över information eller huruvida de överlämnat något krav mot kommunen. Men enligt Werge kan det dröja innan systemen är uppe igen.

— Vi måste ta höjd för att det kan pågå en tid. Vi har sagt att vi måste ta höjd för åtminstone den här veckan, säger han.

Kritiska funktioner, såsom trygghetslarm, telefoni, hissar och lås, funkar dock fortfarande eftersom detta ligger utanför kommunens interna system.