DANMARK. En känd dansk bloggerska, författare och politiker hotas nu med att bli fråntagen sin fosterdotter efter att ha delat en video som visar morden på Maren Ueland och Louisa Vesterager Jespersen i Marocko.

Foto: Privat.

Den är den kända bloggerskan, författaren och politikern Jaleh Tavakoli som nu hotas med att bli fråntagen sin fosterdotter efter att hon delade en film som visade hur Maren Ueland och Louisa Vesterager Jespersen mördades på ett bestialiskt sätt i Marocko.

— Jag vet inte vad som sker härnäst, men det ska inte sluta med att de tar min dotter. Det kommer inte att ske. Det är galenskap. Jag kan inte ta det på allvar, säger Jaleh Tavakoli.

De två kvinnorna från Norge och Danmark hittades mördade i Atlasfjällen i Marocko den 17 december förra året. En kort tid senare började en film från morden och som gärningsmännen själva filmat att spridas på internet. I samband med att filmen spreds försökte olika nationella säkerhetsmyndigheter att stoppa spridningen, även med hot om att straffa personer som delade filmen.

I Danmark blir nu islamkritikern Jaleh Tavakoli med största sannolikhet fråntagen sin dotter efter att hon delat filmen på internet. Det är Socialtjänsten i landet som har meddelat Tavakoli detta. De menar att vara fosterfamilj inte är förenligt med att vara misstänkt för brott och att vara politiskt aktiv. Detta i samband med att Tavakoli och hennes man bor på hemlig adress och med skydd på grund av sin politiska verksamhet.

— När jag delade länken så visste jag inte att jag gjorde något olagligt. Jag vill självklart inte att familjen skulle se den. Som mamma tänkte jag på deras mammor och situtationen för föräldrarna. Jag var ledsen men kände att om det var jag som blev mördad så hade jag velat att allmänheten skulle veta att jag blev mördad i ett terrorangrepp. Jag skulle ha velat att sanningen skulle komma fram, säger Tavakoli.

Hittills är det 14 personer i Danmark som är misstänkta för att ha spridit filmen. I Nya Zeeland står en 44-åring åtalad för att delat en film som visar moskéskyttens handlingar i Christchurch. 44-åringen riskerar att få 14 års fängelse.

Källor:
Kan miste fosterdatteren for å ha delt video av Marokko-drapene
Delte drapsvideo fra Marokko – trues med å miste fosterbarnet
Second man charged with sharing live stream of Christchurch massacre


  • Publicerad:
    2019-03-28 22:50