”PRIDE” När familjeförespråkare i Serbiens huvudstad Belgrad på lördagen försökte bryta igenom avspärrningarna i syfte att komma närmare dekadensparaden blev de brutalt konfronterade av kravallpolis.

I Serbiens huvudstad Belgrad gick det stundtals hett till under lördagens först förbjudna men efter order från högre ort ändå genomförda så kallade prideparad. Någon kilometer från manifestationen bildade kravallpolis en mur mot protesterande traditionalister, i mainstreammedier konsekvent benämnda ”huliganer” och ”högerextremister”.

Mer omfattande sammandrabbningar uppstod när motdemonstranterna försökte passera polisavspärrningarna för att komma inom hör- och synhåll för homomanifestationen. Polisen uppger att över 30 personer har gripits. Uppgifter om antal skadade går isär.

Serbiska myndigheter hade tidigare i veckan med åberopande av säkerhetsskäl förbjudit såväl den utlysta dekadensparaden som den planerade motdemonstrationen. Timmar innan den ursprungligt schemalagda paradstarten ska två ministrar ha gått ut med sinsemellan motstridig information om dagens arrangemang.

— Det kommer inte att genomföras några illegala marscher, tillkännagav inrikesminister Aleksandar Vulin, och fastslog att ingen nåd skulle visas eventuella överträdare av demonstrationsförbudet, medan premiärminister Ana Brnabić i ett meddelande till arrangörerna uppges ha garanterat paradens säkerhet.

Det var Serbiens president Aleksandar Vucic som i augusti officiellt förklarade hela den ”Europride-vecka” som var schemalagd till förra veckan – inställd. Arrangörerna hörsammade dock inte till fullo presidentens order, utan fortskred med planeringen av den parad som man betraktade som veckans höjdpunkt. Förra veckan klargjorde dock serbiska myndigheter att inte heller denna delmanifestation skulle tillåtas, och hänvisade härvid till risken för omfattande våld från motdemonstranter.

Efter kraftiga påtryckningar från EU, ett antal lydiga länder i unionen och några så kallade människorättsorganisationer såg sig dock premiärminister Brnabić sig till slut sig nödgad att ge grönt ljus för en dekadensparad med förkortad rutt på lördagen.

Våldsamheter uppstod under dagen främst mellan poliser och motdemonstranter. Poliserna ska, när de kommit åt, med stor frenesi ha bearbetat dessa med sina batonger. Sten-, granat- och flaskkastning mot polisen ska ha förekommit. Premiärministern uppger att tio poliser skadats lindrigt, fem polisbilar demolerats samt att 64 ”demonstranter” gripits under sammandrabbningarna.

Stolta makthavare

En förmodat belönad premiärminister beskrev på lördagskvällen med stor passion sin stolthet över att paraden genomförts trots förbud och protester. Som en vink om vilka ytterligare krafter som tryckt på för paradens genomförande, så skriver USA:s ambassadör i Serbien Christopher R. Hill på Twitter att han är stolt över att ha deltagit i marschen ”till stöd för mångfald, inkludering och respekt för alla medborgares rättigheter.”