HOMOLOBBYN. Polisen går nu ut med att de kommer att delta på de svenska “Europridefestivalerna” som äger rum i Göteborg och Stockholm. Årets särskilda fokus är rättigheter för transpersoner.

Polisen kommer att hålla i ett seminarium i Stockholm där temat är ”rättigheter för transpersoner”. Till seminariet har polisen bjudit in Bee Baily från Birmingham i England som arbetar för att transpersoner inom polisen ska ha samma rättigheter och möjligheter som alla andra. På seminariet kommer hon att berätta om sin väg till öppen transperson inom polisen.

I Stockholm kommer polisen att ha ett tält inne på parkområdet. Till skillnad från Stockholm är festivalen i Göteborg inte inhägnad. Men även här kommer polisen att finnas tillgängliga för de som vill. På båda ställena kommer delar av Polismuséets utställning Vi och Dom att finnas.

— Det finns personer som blivit illa bemötta och till och med förföljda av poliser i andra länder och även i Sverige finns det de som blivit illa behandlade av poliser. Genom att finnas på festivalerna, både med och utan uniformer, vill vi visa att svenska polisen vill väl och att du kan få ett bra bemötande av oss, säger Isabelle Björnsson, samordnare av polisens medverkan i Stockholm och Göteborg.

Naturligtvis kommer poliser också att gå med i Prideparaderna i det båda Europride-städerna”, skriver polisen på sin hemsida.

— Europridefestivalen ger svenska polisen möjlighet att visa att vi står upp för allas lika värde och att mångfald är bra och viktigt, säger Björnsson.

Den nye rikspolischefen Anders Thornberg tycker också det är viktigt att polisen deltar på Europride. Han säger:

— Alla människor är lika mycket värda och lika viktiga, oavsett vem man är. Att alla slags människor får synas och ta plats i samhället är ytterst en fråga om demokrati. Pride och Europride är en symbol för att människor får vara olika och det är viktigt att polisen är med där.

Källa:
Polisen är med på Europride


  • Publicerad:
    2018-06-21 10:20