STORFINANSEN. Betalningsbolaget Klarnas grundare och VD Sebastian Siemiatowski har gått ut och deklarerat sitt stöd för den antivita BLM-rörelsen. Han lovar samtidigt att donera pengar till kontroversiella organisationer som sysslar med icke-vit etnoaktivism.

Sebastian Siemiatowski. Foto: John Phillips/Getty Images for TechCrunch (CC BY 2.0).

”Vi måste fördöma rasism i alla dess former”, dundrar Sebastian Siemiatowski, grundare och VD för det Israel-kopplade betalnings- och inkassobolaget Klarna, i ett blogginlägg och förklarar vidare att polisens påstådda våld mot svarta i USA går emot allting som Klarna står för och att det gjort honom mycket arg och illa berörd.

Klarna-bossen skriver vidare:

Vi kan bättre än så, vi kan göra mer och vi kan arbeta hårdare för att säkerställa att människor av alla bakgrunder, kulturer och perspektiv har en röst och en plats i vårt företag. Detta kommer göra oss bättre som kollegor och ledare, som företag och som medborgare. Vi på Klarna är fast beslutna om dessa principer.

Siemiatowski anser att det enda sättet att lösa problemen och fostra europeiskättade människor att bli mindre rasistiska är att gå till handling och uppmärksamma ojämlikheten som han menar finns mellan svarta och vita.

Som företag kommer vi att donera till både ACLU och NAACP och också matcha alla anställdas donationer”, förklarar Siemiatowski.

ACLU (The American Civil Liberties Union) är en vänsterliberal organisation som arbetat för att främja homolobbyn och icke-vita amerikaners intressen i USA. Man är anhängare av omfattande aborträtt, motståndare till dödsstraff och vill minska antalet fångar i amerikanska fängelser. Vidare är man mycket positivt inställda till massinvandring till landet och har antagit en linje om att yttrandefriheten inte bör gälla om den riskerar att skada vad som betecknas som marginaliserade grupper.

Tal som svartmålar sådana grupper kan orsaka stor skada och är avsedda och kommer att leda till att hindra framsteg mot jämlikhet”, menar man bland annat.

NAACP (The National Association for the Advancement of Colored People), som Klarna-grundaren också lovar att donera pengar till, är en lobbyorganisation med syfte att främja svarta amerikaners intressen. Organisationen har anklagats för att vara rasistisk och liknats vid en svart version av Ku Klux Klan genom att sprida hat mot vita amerikaner i synnerhet och andra icke-svarta grupper i allmänhet. Man har också en lång historia av att bjuda in, samverka med och rekrytera våldsamma svarta extremister som brukat eller förespråkat våld mot vita amerikaner eller företag som ägs av sådana.

Även Tim Cook, vd på Apple, har gått ut med att man ska donera pengar till intresseorganisationer för icke-vita amerikaner. Den svenske Spotify-grundaren Daniel Ek har på Twitter också han tagit ställning och deklarerat att han är ”förskräckt av det våld och den orättvisa som drabbar svarta gång på gång” och förklarat att Spotify inte kommer att vara tysta.


  • Publicerad:
    2020-06-10 07:30