ÅSIKTSFÖRTRYCK. Nordic Wear, som bland annat säljer kläder från Thor Steinar och andra märken som är populära bland nationalister, har utsatts för flera fall av politiskt motiverad diskriminering från banker.

Den svenska webbutiken Nordic Wear, som bland annat är återförsäljare av Thor Steinar-kläder, har utsatts för diskriminering av banker och andra affärspartners. I ett nyhetsmejl till sina kunder skriver Nordic Wear följande:

Efter senaste trakasserierna från Swedbank, där våra tjänster stängdes ned utan någon vettig förklaring vid årsskiftet, och tidigare trakasserier från Klarna och även näthandelsföretaget Shopify, så har vi nu återigen blivit utsatta för trakasserier med uppenbara politiska motiv av vår nya bank Nordea samt av Collector.

De senaste trakasserierna består i att Nordea utan förvarning vägrade att låta Nordic Wear installera tjänsten Swish handel på sin hemsida med hänvisning till att butiken strider mot bankens policy. Även Collector ska nyligen ha avbrutit någon form av samarbete med hänvisning till sin policy.

Nordic Wear kommenterar det inträffade på följande sätt:

Vad är det då i vårt sortiment som inte är önskvärt? Främst har vi fått luddiga förklaringar från vad det står i den vänsterstyrda encyklopedin Wikipedia om Thor Steinar, och ibland rena påhitt kring märkena vi saluför och att Thor Steinar inte är tillåtet på tyska fotbollsläktare – Vad tysk läktare har med den svenska marknaden att göra kan vi bara spekulera i. Det uppenbara är dock att samhällskritik från fel håll inte är godkänd.

Det är för oss väldigt tydligt att vi inte lever i ett fritt samhälle och att all form av affärsverksamhet som inte följer rådande konsensus är fri att trakassera och hindras från att göra affärer. Att detta görs med en axelryckning från inblandade parter är skrämmande – Nordkorea skulle vara stolt över denna behandling.

Nordic Wear avslutar sitt mejl med att konstatera att de inte tänker vika ner sig och kommer fortsätta att sälja alla klädmärken de säljer idag.


  • Publicerad:
    2017-07-20 11:00